Francuska smanjila zacrtani manjak u 2015., očekuju snažniji gospodarski rast

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2015. u 18:00
Foto: Reuters

Francuska vlada u četvrtak je snizila zacrtanu razinu proračunskog manjka za ovu godinu a ministar financija očekuje i da bi gospodarski rast mogao nadmašiti prognoziranih jedan posto.

Francuska vlada u četvrtak je snizila zacrtanu razinu proračunskog manjka za ovu godinu a ministar financija očekuje i da bi gospodarski rast mogao nadmašiti prognoziranih jedan posto.

Statistički ured INSEE izvijestio je u četvrtak da je proračunski manjak u 2014. smanjen na 4,0 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sa 4,1 posto u godini ranije. Vlada je u zadnjim procjenama predvidjela njegov rast na 4,4 posto.

Ujedno su u INSEE-u potvrdili da je drugo gospodarstvo eurozone prošle godine poraslo 0,4 posto, istim tempom kao i u prethodnoj godini.

Takvi podaci "utiru put reviziji ciljanog proračunskog manjka u 2015. godini na oko 3,8 posto BDP-a", ističe u priopćenju ministar financija Michel Sapin, snizivši time dosadašnju procjenu ovogodišnjeg manjka od 4,1 posto.

Izrazio je također uvjerenje da će Francuska svesti proračunski manjak ispod gornje dopuštene granice u EU od tri posto BDP-a u 2017. godini, kao što je i planirano. Smatra također da bi gospodarski rast ove godine mogao premašiti u vladi prognoziranih jedan posto.

"Manji od očekivanog deficit ulijeva povjerenje. Ostvarit ćemo u 2015. rast veći od projiciranih jedan posto", kazao je Sapin za tv postaju iTELE.

Predsjednik Francois Hollande obećavao je tijekom izborne kampanje 2012. godine da će svesti deficit u propisane okvire EU-a do kraja 2013. godine, no njegova je vlada otada u više navrata pomicala dogovorene rokove.

Ministri financija Europske unije ovog su mjeseca odobrili Francuskoj dodatne dvije godine za smanjenje deficita na tri posto, izlazeći joj u susret produljenjem roka po treći put od 2009. godine. Zauzvrat od Pariza traže intenzivniju provedbu reformi i štednju.

Komentirajte prvi

New Report

Close