Exxon na mukama zbog američkih sankcija Rusiji

Autor: Tomislav Pili , 02. listopad 2014. u 09:39
Rex Tillerson, predsjednik Uprave Exxona, protivi se sankcijama Rusiji

Exxonovi stručnjaci za nekoliko dana morat će napustiti prvo nalazište, a suradnja na ostalih devet polja je suspendirana.

Osim Kremlja, i najveća američka naftna kompanija ExxonMobile nada se da će zapadne sankcije protiv Rusije biti kratkog vijeka.

U suprotnom, Exxonu iz ruku izmiče posao koji bi mu trebao osigurati mirnu budućnost barem do sredine ovog stoljeća. Nakon što je ruska naftna kompanija Rosnjeft tijekom vikenda objavila da je u Arktičkom oceanu otkrila izrazito bogato nalazište nafte i plina, Exxon – koji je s Rosnjeftom zajednički radio na tom polju – ne može zbog sankcija sudjelovati u tom projektu. Exxonovi stručnjaci za nekoliko dana morat će napustiti prvo nalazište, a suradnja na ostalih devet polja je suspendirana.

To je veliki udarac za Amerikance koji su do prije nekoliko godina uspjeli osigurati sjajan položaj u Rusiji u odnosu na ostale zapadne naftne kompanije, dijelom zahvaljujući i velikim simpatijama koje šef Rosnjefta Igor Sečin gaji prema Exxonu. Iako je naglasio da Rosnjeft može samostalno nastaviti istraživanje arktičkih naftnih bogatstava, dodao je i da ne planira mijenjati partnera u ovom naftaškom poslu stoljeća. Logično, sankcije ne podupire ni Exxon. Njegov izvršni direktor Rex Tillerson koji je bio na čelu Exxonovih ruskih operacija krajem 90-ih, na svibanjskoj skupštini dioničara jasno je kazao da Exxon ne podupiremo sankcije jer ih ne smatra efikasnima.

Komentirajte prvi

New Report

Close