Europski proizvođači struje pred velikim valom spajanja vrijednim 35 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 06. srpanj 2017. u 14:28
Distribucija je zanimljivija od elektrana/FOTOLIA

U središtu špekulacija o mogućim preuzimanjima nalaze se njemačke kompanije E.ON i RWE te njihove tvrtke-kćeri.

Europske elektroprivrede pred velikim su valom konsolidacije, a u srcu tog vala nalaze se njemačke kompanije.

Svojevrsna naznaka što očekuje elektroenergetski sektor na starom kontinentu pokazuje primjer početka procesa spajanja španjolskog Gas Naturala s portugalskim rivalom Energias de Portugal. Prema navodima upućenih izvora Reutersa, spajanje bi moglo vrijediti 35 milijardi eura čime bi bila stvorena četvrta elektroenergetska kompanija u Europi po tržišnoj vrijednosti. Pripreme za konsolidaciju započinju i u Francuskoj.

Nekadašnji monopolist u distribuciji plina Engie želi se više fokusirati na elektrodistribucijsku mrežu i obnovljive izvore energije. Prema prijašnjim napisima iz svibnja, Engie bi se u tom pogledu mogao povezati s njemačkim RWE-om čime bi nastao francusko-njemački energetski div. "Enel i Engie stvarno su aktivni, analiziraju sve. Njemačke kompanije spremne su za međusobna spajanja ili da ih kupe stranci", ističe jedan investicijski bankar. Njemačke su kompanije u središtu špekulacija o mogućim spajanjima i preuzimanjima.

 

15 posto

ojačao je tijekom ove godine europski indeks energetskih kompanija

Najveće kompanije, E.ON i RWE, izdvojile su brzorastuće segmente obnovljivih izvora i distribucije od gubitaške proizvodnje struje iz termoelektrana i nuklearki. Naime, proizvodnja iz obnovljivih izvora sve više raste zbog pada troškova što snižava cijene struje i postaje sve veća prijetnja tradicionalnom modelu centralizirane proizvodnje i distribucije iz termo i nuklearnih elektrana.

E.ON je termoelektrane izdvojio u posebnu kompaniju Uniper dok je RWE krenuo drugim putem i proizvodnju zelene struje izdvojio u tvrtku Innogy koju navodno cilja šapnjolska Iberdrola, drugi europski proizvođač energije po tržišnoj vrijednosti. "Svi razgovaraju sa svima. No, samo nekoliko spajanja uistinu imaju smisla. Spajanje Iberdrole i Innogyja jedno je od njih", ističu investicijski bankari. No, ni Uniper nije bez potencijalnih "udvarača". Za tu tvrtku zainteresiran je navodno češki elektroenergetski div ČEZ.

Komentirajte prvi

New Report

Close