Europska komisija odlučila: Banke moraju dužnicima vratiti puni iznos preplaćenih kamata

Autor: Poslovni.hr/H , 27. listopad 2015. u 15:33
Foto: Thinkstock

Prije dvije godine španjolski vrhovni sud presudio je da su odredbe o minimalnim kamatama u ugovorima o hipotekarnim kreditima nevažeće ako banke nisu o njima iscrpno informirale dužnike koji nemaju nikakve koristi od rekordno niskih kamatnih stopa u eurozoni.

Europska komisija smatra da španjolske banke od kojih je zatraženo da ukinu odredbe o minimalnim kamatama u ugovorima o kreditima moraju dužnicima vratiti puni iznos preplaćenih kamata, izvijestio je list El Pais.

Prije dvije godine španjolski vrhovni sud presudio je da su odredbe o minimalnim kamatama u ugovorima o hipotekarnim kreditima nevažeće ako banke nisu o njima iscrpno informirale dužnike koji nemaju nikakve koristi od rekordno niskih kamatnih stopa u eurozoni.

Presuda se odnosila na BBVA i na manje zajmodavce Abancu i Cajamar koji su u skladu s presudom uklonili sporne odredbe iz ugovora o kreditima.

Minimalne kamate predmet su oštrih kritika u Španjolskoj i mnogi su se dužnici žalili da ih banke nisu transparentno obavijestile o implikacijama odgovarajućih odredbi. Prošlog su tjedna iz Caixabanka priopćili da ih je uklanjanje odredbi o minimalnim kamatama iz većine ugovora godišnje stajalo oko 220 milijuna eura.

U Bruxellesu smatraju da bi banke trebale ići i korak dalje i vratiti dužnicima puni iznos preplaćenih kamata za cijelo razdoblje obuhvaćeno kreditom a ne samo od svibnja 2013., piše El Pais u ponedjeljak. Bruxelles je objavio mišljenje o tom pitanju na zahtjev Europskog suda pravde.

U Europskoj komisiji i Europskom sudu pravde nisu odgovorili na upite da komentiraju to izvješće. Ni tri španjolska zajmodavca nisu željela odmah komentirati pisanje španjolskog lista.

Mišljenje Komisije nije obvezujuće ni nije se izravno referiralo na slučajeve BBVA, Cajamara i Abance, dodaje El Pais.

Komentirajte prvi

New Report

Close