Europska država će osloboditi mlade radnike obveze plaćanja poreza na dohodak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. srpanj 2019. u 12:23
Foto: Getty Images

Zastupnici poljskog parlamenta odobrili su mjeru kojom bi se većina mladih radnika oslobodila obveze plaćanja poreza na dohodak kako bi se zaustavio odlazak mladih u druge zemlje Europske unije u potrazi za boljim plaćama.

Vladajući konzervativci predložili su da se obveze poreza na dohodak po stopi od 18 posto oslobode radnici mlađi od 26 godina čija godišnja primanja ne prelaze 85.500 zlota (20 tisuća eura).

Taj je iznos veći od prosječne plaće u Poljskoj koja prema nekim procjenama iznosi oko 60 tisuća zlota godišnje prije poreza.

Donji dom parlamenta odobrio je mjeru u četvrtak navečer velikom većinom glasova a očekuje se da će proći i u gornjem domu i da će ga predsjednik Andrzej Duda potpisati.

Pristaše tvrde da bi mjeru moglo iskoristiti oko dva milijuna radnika a trebala bi stupiti na snagu 1. kolovoza.

Mnogi radnici odlaze iz Poljske u druge zemlje Europske unije u potrazi za boljim plaćama, što u dugoročnoj perspektivi predstavlja demografski rizik za zemlju. Poslodavce pak kratkoročno muči problem pronalaženja dovoljno radnika koji bi podržali solidan gospodarski rast.

Vladajuća stranka Pravo i pravda obećala je osloboditi mlade radnike obveze plaćanja poreza na dohodak u kampanji uoči izbora za Europski parlament te uoči ovogodišnjih izbora za poljski parlament koji bi se trebali održati krajem godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close