EU dobila zakon kojim štiti ‘zviždače’ od posljedica

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2019. u 22:00
Zviždači dobivaju pravnu sigurnost/REUTERS

Novi zakon trebao bi stvoriti ‘sigurne kanale’ za prijavu kršenja zakona i pružiti ‘visoku razinu zaštite’ zviždačima od posljedica na području cijele EU.

Europski parlament usvojio je zakon kojem je cilj ohrabriti građane da prijave sve nezakonitosti s kojima se suoče Novi zakon, koji je usvojio Europski parlament, stvorit će "sigurne kanale" za prijavu kršenja zakona i štitit će zviždače od svih posljedica poslije prijave. 

Smiju se obratiti i medijima
Ovo je prvi put da su zviždači  dobili zaštitu širom EU. Pravila su prethodno bila u rukama zemalja članica, što je dovodilo do vrlo različitih pristupa sličnim problemima. Novi zakon je odobren s 591 glasom za, 29 glasova protiv i uz 33 suzdržana glasa.

 

10 članica

EU dosad je imalo usuglašene zakone koji štite zviždače

Tvrdi se da novi zakon zviždačima daje "visoku razinu zaštite". Ako njihove prijave ne donesu rezultate, bit će im dozvoljeno da izađu u javnost i razgovaraju s medijima.  Zakon zviždače štiti od otkaza, premještanja na lošije radno mesto i svakog drugog vida kazne.  Zakon kaže da zviždači imaju "ključnu ulogu" u sprečavanju kršenja zakona EU,  kao i da štite društvo. Međutim, kako se navodi, "potencijalni zviždači se često plaše što će im se dogoditi ako prijave nešto što ih brine ili u što sumnjaju". 

Veća pravna sigurnost 
"Trebamo štititi zviždače od kažnjavanja, otkaza, premještanja na niže radno mesto ili tužbu, ako rade nešto dobro za društvo", izjavio je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. 

"To će pomoći u borbi protiv prevara, korupcije, izbjegavanja plaćanja poreza i štete po ljudsko zdravlje i okolinu", dodao je.  Nevladina organizacija Transparency International koja prati i objavljuje priče o korupciji u politici i među korporacijama, navodi da će ovaj zakon zaposlenima omogućiti "veću pravnu sigurnost". Dosad je sve bilo u rukama država članica EU, što je u praksi dovodilo do velikih razlika u sličnim slučajevima.

  Iz Europske komisije navode da je samo deset članica – Francuska, Mađarska, Irska, Italija, Litva, Malta, Nizozemska, Slovačka, Švedska i Velika Britanija – imalo usuglašene zakone koje štite zviždače. Tijekom pregovora o zakonu, neke države su ga željele usporiti. Luksemburg, Irska i Mađarska su željele da se pitanja poreza isključe, ali su na kraju odustali od toga. Ako članice ne primjene zakon u praksi, Europska komisija može preuzeti disciplinske korake protiv nje i prenijeti slučaj na Europski sud pravde.

Komentirajte prvi

New Report

Close