EPS 2023. gasi TE Morava u Svilajncu

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2018. u 21:59
TE Morava godišnje proizvede 600 mil. kilovatsati struje

Termoelektrana na ugljen, snage 125 megavata, stara je 49 godina i zapošljava 200 osoba.

Termoelektrana (TE) Morava u Svilajncu, izgrađena 1969. godine na temelju ugljena iz podzemne eksploatacije, bit će ugašena 2023. godine, objavio je Ekološki pokret u Svilajncu, prenoseći priopćenje Elektroprivrede Srbije (EPS) u čijem je sastavu TE Morava.

"Na osnovu Nacrta dugoročnog plana poslovne strategije i razvoja JP EPS do 2027. godine, predviđeno je stavljanje izvan proizvodnog procesa TE Morava do kraja 2023. godine", stoji u priopćenju EPS-a objavljenom na na Facebook stranici Ekološkog pokreta.

U TE Morava ne komentiraju EPS-ov plan, ali kažu za Tanjug da je proteklih godina kroz remonte, u suradnji s domaćim kompanijama i znanstvenim institucijama, napravljeno više tehničkih poduhvata, koji Moravu čine "najvećim i najvažnijim privrednim subjektom Pomoravskog okruga, jedinstvenim i prepoznatljivim subjektom EPS-a". TE Morava ima snagu 125 megavata, s opremom iz Poljske.

Na potpuno računalno vođenje i upravljanjem blokom, prebačena je 2004. godine, a to su  obavili stručnjaci i suradnici Instituta Mihajlo Pupin iz Beograda. U termoelektrani je zaposleno oko 200 radnika, a godišnje proizvede do 600 milijuna kilovatsati struje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close