Epilog talijanske političke krize bit će poznat sutra

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2019. u 21:59
Predsjednik Sergio Mattarella/REUTERS

Lijevi centar i Pokret 5 zvijezda započeli pregovore, odluka predsjednika Mattarelle čeka se u utorak.

Talijanske političke stranke PD i M5S pokušat će formirati novu talijansku vladu, a u petak su održale svoj prvi krug pregovora.

Međutim, hoće li njihovo dogovor uspjeti spriječiti prijevremene izbore koji bi donijeli daljnji uspon krajnje desnice bit će poznato sutra kada će biti obznanjena odluka predsjednika Sergija Mattarelle. Savez između Pokreta pet zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD) smatra se jedinom alternativom prijevremenim izborima na kojima bi, prema anketama, pobijedila Liga bivšeg ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija. 

Čelnik PD-a Nicola Zingaretti je kasno u četvrtak rekao kako "definitivno trebaju početi raditi" na listi od deset priroiteta koje je predložio čelnik M5S-a Luigi Di Maio. Di Maio je u petak za novine Corriere della Sera rekao da je "prva točka" prihvaćanje nacrta ustavne reforme kojim bi se smanjio broj talijanskih zastupnika.

Njegova stranka, nastala kao protestna grupacija koja je kritizirala talijanske političke institucije kao preglomazne i korumpirane, tu reformu smatra ključnom.  Međutim, uvjete ima i PD, a među njima su najznačajniji čvrsto obećanje da članstvo u Europskoj uniji neće biti dovedeno u pitanje, zatim središnja uloga parlamenta u političkom odlučivanju te odbacivanje antimigrantske politike Mattea Salvinija.

Novinska agencija ANSA objavila je kako su se predstavnici PD-a i M5S-a, ali ne i Di Maio i Zingaretti, susreli u 14 sati po lokalnom vremenu. O rješavanju političke krize odlučivat će predsjednik Mattarella koji mora izabrati hoće li imenovati novu vladu ili raspustiti parlament i sazvati izbore. U četvrtak, nakon prvog kruga konzultacija s političkim čelnicima, kazao je da će održati još jedan krug u utorak, nakon čega će "donijeti zaključke i potrebne odluke".

Komentirajte prvi

New Report

Close