Izgradnja i operativni rad divovskog postrojenja otvorit će 100.000 radnih mjesta

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Najveći solarni park na svijetu.

Japanska tehnološka kompanija SoftBank potpisala je sa saudijskom vladom ugovor o izgradnji najvećeg solarnog parka na svijetu.

Radi se o postrojenju snage 200 GW što je 290 puta više od nuklearne elektrane u Krškom. Ugovor o gradnji u New Yorku su potpisali osnivač SoftBanka Masayoshi Son i saudijski princ Mohammed Bin Salman.

Kako je izjavio Son, solarni park u saudijskoj pustinji puni kapacitet dosegnut će 2030. godine, a ulaganja će dosegnuti do milijarde dolara po GW instalirane snage, prenosi Bloomberg.

Son je dodao kako će izgradnja i operativni rad ovog divovskog postrojenja otvoriti 100.000 radnih mjesta, a smanjit će troškove za energiju za 40 milijardi dolara. Masayoshi Son promovira obnovljive izvore energije od 2011. i katastrofe u nuklearnoj elektrani u Fukushimi.

Nedavno je dovršio projekt vjetroelektrane u Mongoliji snage 50 MW. Son je i rodonačelnik ideje o gradnji "Azijske supermreže", sustava dalekovoda i podmorskih kabela koji bi azijske države opskrbljivao zelenom energijom.

S druge strane, princ Mohammed Bin Salman namjerava do 2030. godine odmaknuti saudijsko gospodarstvo od nafte.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve