‘EK načelno protiv regulacije cijena energije ‘

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. listopad 2013. u 16:16
Thinkstock

Europska komisija načelno je protiv regulacije cijena električne energije u pojedinim državama članicama, citiraju danas mađarski mediji poruku Bruxellesa koja je u Budimpešti protumačena kao najava postupka protiv Mađarske zbog planiranog sniženja cijena komunalnih usluga.

Europska komisija načelno je protiv regulacije cijena električne energije u pojedinim državama članicama, citiraju danas mađarski mediji poruku Bruxellesa koja je u Budimpešti protumačena kao najava postupka protiv Mađarske zbog planiranog sniženja cijena komunalnih usluga.

Glasnogovornica EK za energiju Marlene Holzner istaknula je stav Komisije da je državna regulacija maloprodajnih cijena električne energije opravdana samo na kratki rok i u precizno određenom razdoblju, prenosi poslovni portal Portfolio.hu.

Mađarska je vlada inače primila pismo iz Bruxellesa u vezi s planiranim smanjenjem cijena komunalnih usluga za kućanstva, izvijestila je novinska agencija MTI.

"Pismo potvrđuje pretpostavku vlade (u Budimpešti) da moramo očekivati dodatne korake Bruxellesa i obnovljene napade tržišnih aktera na sniženje cijena komunalnih usluga", kazao je danas glasnogovornik mađarske vlade a prenio MTI.

Vlada će idućeg tjedna na sjednici razmotriti opcije "profesionalnog odgovora" a načelnu će informaciju dati Bruxellesu i prije toga, piše MTI.

Planiraju izvijestiti EK da je plan nižih cijena komunalnih usluga jako važna inicijativa za mađarsko društvo i da žele da sektor komunalnih usluga posluje na neprofitnoj osnovi.

Glasnogovornica EK podsjetila je da trenutno 17 od ukupno 28 zemalja članica EU-a regulira cijene energije za takozvane male potrošače, ali i da su neke od njih uvjerene da će postupno napuštati taj sustav tempom koji im bude odgovarao. Riječ je o Rumunjskoj, Portugalu, Danskoj, Latviji, Grčkoj i Estoniji, dodala je prema pisanju portala Portfolio.hu.

U nekim zemljama, poput Malte i Cipra, malo tržište opravdava sustav državne regulacije cijena, napominje glasnogovornica EK, dodajući da se zasigurno neće naći 10 kompanija koje bi konkurirale za 200.000 potrošača.

Bruxelles bi pozdravio dugoročno rješenje, koje bi, primjerice, uključivalo niže cijene energije za socijalno ugrožene skupine građana, umjesto nižih cijena energije za sva kućanstva, dodaje.

Neimenovani dužnosnik izjavio je pak za Portfolio.hu da EK možda popustljivije gleda na niže cijene za takozvane male potrošače ali zato striktnije zagovara tržišni pristup kada su u pitanju veliki potrošači.

Tako Bruxelles ne nalazi opravdanja za različite mehanizme određivanja cijena za velike potrošače u zemljama članicama jer se time narušava ravnopravna tržišna utakmica. Tako su već pokrenuli postupak protiv Poljske i Francuske zbog regulacije cijena za velike potrošače dok ne poduzimaju slične mjere kada su u pitanju cijene za kućanstva, napominje mađarski portal.

Komentirajte prvi

New Report

Close