ECB ne želi da joj se ograniči mandat

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2013. u 19:12
Photo: EPA/NICOLAS ARMER

Europska središnja banka (ECB) branila se u srijedu pred njemačkim sudom u Karlsruheu od sugestija da bi njezinu ulogu trebalo više ograničiti

Europska središnja banka (ECB) branila se u srijedu pred njemačkim sudom u Karlsruheu od sugestija da bi njezinu ulogu trebalo više ograničiti sukobivši se s Njemačkom središnjom bankom, Bundesbankom, oko njezina glavnog sredstva za ublažavanje krize eura.

Član izvršnog odbora ECB-a Joerg Asmussen i guverner Bundesbanke Jens Weidman nisu se složili oko toga trebala li redefinirati ovlasti ECB-a na ročištu pred Ustavnim sudom o planu ECB-a o kupnji obveznica prezaduženih zemalja eurozone. Asmussen je upozorio da bi to otvorilo Pandorinu kutiju.

Predsjednik suda Andreas Vosskuhle upitao je guvernera Bundesbanke smatra li da bi reguliranje mandata ECB-a putem njemačkih zakona bila "razumna strategija", a Weidmann je odgovorio da je to razlog zbog kojega se protivi ECB-ovom programu takozvanih izravnih monetarnih transakcija (OMT) programu kupovine obveznica ugroženih članica eurozone u određenim okolnostima.

Otkada je banka prošlog ljeta objavila da planira kupovati državne obveznice najzaduženijih zemalja eurozone, strah od raspada zone primjene jedinstvene europske valute splasnuo je ali pojedini kritičari OMT-a i dalje tvrde da nije u skladu s njemačkim ustavom.

"Zabrinut sam da bi na kraju rezultat toga mogli biti dugoročni problemi", rekao je Weidmann.

Asmussen smatra da taj ECB-ov program mora biti neograničen kako bi pokazao odlučnost ECB-a po pitanju očuvanja cjenovne stabilnosti, no da je u praksi on ograničen svojim fokusom na obveznice s kraćim rokom dospijeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close