Dovršeno preslagivanje u ruskim trgovačkim lancima

Autor: Tomislav Pili , 02. travanj 2019. u 22:00
Bogatstvo Alekseja Mordašova procjenjuje se na 20,5 milijardi dolara/REUTERS

Američki fond TPG i Europska banka za obnovu i razvitak prodali su 41,9 posto udjela u Lenti milijarderu Alekseju Mordašovu.

Maloprodaja hrane očito postaje sve zanimljiviji posao za ruskog "kralja čelika", milijardera Alekseja Mordašova, koji je preuzeo trgovački lanac Lenta, drugi po veličini u Rusiji. Kako prenosi Reuters, Mordašov je u utorak dogovorio kupnju 41,9 posto udjela u Lenti od američkog investicijskog fonda TPG te Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD).

Oslobađanje potencijala
Kako se dodaje u priopćenju, njegova tvrtka Severstal – treći najveći proizvođač čelika u Rusiji i jedan od najprofitabilnijih u toj industriji – platit će za taj udjel 729 milijuna dolara u gotovini. Nakon dovršetka transakcije koja je podložna odobrenju regulatora tržišnog natjecanja Severstal će dati ponudu za preuzimanje svih preostalih dionica po cijeni koju je platio TPG-u i EBRD-u: 18 dolara za dionicu uvrštenu na Moskovskoj burzi te 3,60 dolara za GDR uvršten na Londonskoj burzi.

Cijena Lentina GDR-a zaustavila se u ponedjeljak na 3,38 dolara. "Nadaleko poznata kao efikasni trgovac namirnicama s jednom od najvećih stopa rasta na tržištu, Lenta je jedinstvena imovina za oslobađanje potencijala ruskog tržišta", pojasnio je Mordašov motive svoje kupnje. Inače, Mordašov čiju imovinu Forbes procjenjuje na 20,5 milijardi dolara nije potpuni "novajlija" u biznisu široke potrošnje. Iako se prvenstveno bavi čelikom, Mordašov kroz Severstal posjeduje Utkonos, najveću internetsku trgovinu za prodaju hrane u Rusiji osnovanu još 2000. godine.

Mordašov posjeduje i četvrtinu udjela u TUI-u, jednoj od najvećih turističkih kompanija na svijetu. Prema navodima ruskih medija koji se pozivaju na upućene izvore, taj je poduzetnik u posljednjih godinu i pol snažno zainteresiran za ulazak u velike trgovačke lance, posebice u Magnit, uvjerljivo najveći ruski trgovački lanac. Međutim, plan mu se početkom prošle godine izjalovio jer je bivši vlasnik Magnita Sergej Galickij sve prodao VTB banci.  

Moguće sinergije
Lenta je izašla na burzu 2014. godine, u svoje zlatno vrijeme, kako će se kasnije pokazati. Analitičari VTB Capitala smatraju kako je Lenta nedavno postala manje atraktivna jer je rast mreže trgovina usporio, razvojna strategija je nejasna, a profitabilnost opada. Lentina mreža trenutno broji 122 hipermarketa u 63 ruska grada.

U moskovskoj regiji kompanija posjeduje 27 trgovina. Evgenij Belačenko, partner u Bain & Co. smatra da je moguća sinergija Lente i Mordašovljeva internetskog trgovca, posebice zbog prisutnosti u milijunskim gradovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close