Dolazi Đukanović – nema više enormnih plaća i putovanja u inozemstvo

Autor: Milan Šćekić /VLM , 04. prosinac 2012. u 16:40
Mile Đukanović (Foto: Epa)

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milo Đukanović predstavio je poslanicima u državnom parlamentu njen program i sastav.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milo Đukanović predstavio je zastupnicima u državnom parlamentu njen program i sastav. Đukanović je u centar budućih aktivnosti nove vlade stavio  borbu za oporavak posrnule crnogorske ekonomije, kao i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije te dalje nastojanje za ulazak Crne Gore u europske i euroatlantske integracije.

Đukanović je najavio drastične mjere štednje u čemu poseban primjer trebaju dati državni zaposlenici kroz eliminiranje raznih dodataka, enormno visokih plaća koje su mjesečno često veće nego godišnje naknade za korisnike socijalne pomoći, kao i  kroz ukidanje prakse da bilo tko prima više plaće i naknade – dok tisuće visokoškolaca u Crnoj Gori godinama čeka na posao.

Đukanović je također najavio drastično smanjenje naknada za rad u raznim upravnim odborima, kao i prodaju velikog broja službenih automobila i smanjenje  troškova za službena putovanja u inozemstvo.

Ukazujući na aktualni problem brojnih promašenih  privatizacija crnogorskih kompanija – zbog čega posljednjih godina iz crnogorskog proračuna idu ogromna sredstva za vraćanje dugova koje su napravili  novi vlasnici iz inozemstva – Đukanović je rekao da će svi privatizacijski ugovori biti preispitani i da će oni koji su proizveli štetne posljednice biti raskinuti.

Do izbijanja globalne ekonomske krize Crna Gora je bila jedna od najbrže rastućih ekonomija ne samo u regiji, nego i šire. Tome su svakako doprinijele i visoke strane investicije koje su u odnosu na broj stanovnika u Crnoj Gori bile među najvišima u Europi. Međutim, u posljednjih nekoliko godina evidentan je pad inozemnih investicija zbog čega je Đukanović najavio stvaranje dodatnog stimulativnog ambijenta u Crnoj Gori za privlačenje investitora.
         

Đukanović je objelodanio sastav svojeg kabineta koji će pretrpjeti značajne izmjene u odnosu na dosadašnju crnogorsku vladu koju je vodio Igor Lukšić. Dosadašnji premijer Lukšić u budućoj Đukanovićevoj vladi vodit će resor vanjske politike. Ministar financija je Radoje Žugić, dosadašnji guverner Centralne banke Crne Gore. Ministar unutrašnjih poslova bit će Raško Konjević, ministar prometa i pomorstva Ivan Brajović, turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović, ekonomije Vladimir Kavarić, rada Predrag Bošković, obrane Milica Pejanović-Djurišić, poljoprivrede Petar Ivanović, pravde Duško Marković, prosvjete Slavoljub Stijepović, zdravlja Miodrag Radunović, nauke Sanja Vlahović, kulture Branislav Mićunović, dok će ministarstvo za manjine voditi Suad Numanović, ministarstvo za informacijsko društvo i telekomunikacije Vujica Lazović, ministarstvo za regionalni razvoj Rafet Husović, a ministrica bez portfelja bit će Marija Vučinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close