Dogodine rast u industriji putovanja

Autor: Poslovni dnevnik , 04. studeni 2013. u 22:00
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Turistička industrija očekuje da će predviđeni blagi ekonomski oporavak u svijetu, pa i u Europi, turizmu donijeti nove mogućnosti za razvoj.

Turistička industrija očekuje da će predviđeni blagi ekonomski oporavak u svijetu, pa i u Europi, turizmu donijeti nove mogućnosti za razvoj, zapošljavanje i prihode, zaključak je tzv. industrijskog izvještaja (Industry Report) objavljenog nakon otvaranja svjetske turističke burze World Travel Market-WTM u Londonu, na kojoj se  predstavlja više od pet tisuća izlagača iz oko 200 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Press, kao i drugi turistički profesionalci, njih devet od deset ispitanih za potrebe Industry Reporta vjeruju da će njihove kompanije iduće godine bolje poslovati nego ove. Za potrebe Industry Reporta ispitano je oko 2500 turističkih profesionalaca iz cijelog svijeta, a njih oko 50 posto kaže da najveći problem i negativni utjecaj na turizam vide u političkim previranjima, dok su za njih 23 posto to porezi i razne dodatne naknade.

U idućoj se godini očekuje i rast u industriji putovanja, a međunarodno udruženje zračnih prijevoznika IATA prognozira da će ukupni promet avioindustrije s lanjskih oko 7,5 milijardi američkih dolara u ovoj godini porasti na oko 12 milijardi dolara te u idućoj godini na 16,5 milijardi dolara. U turizmu se i dalje najviše profesionalaca “zagleda” u zemlje BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), iz kojih se i očekuje najveći porast turističke potrošnje u svijetu.

Sudeći prema istraživanjima objavljenim na WTM-u, i Britanci bi iduće godine mogli trošiti više na odmorima nego ove godine, kraće će, ali češće putovati, jer se i u njihovoj zemlji ekonomska situacija poboljšava. Već prošle godine njihova potrošnja u svjetskom je turizmu porasla tri posto, a i samo Ujedinjeno Kraljevstvo ove je godine u prvih osam mjeseci zabilježilo rast turističke potrošnje od 11 posto, na 13,7 milijardi funti, što bi do kraja godine moglo biti i 20 milijardi funti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close