Comcast kupuje Time Warner Cable za 45 milijardi dolara

Autor: Tomislav Oharek , 14. veljača 2014. u 10:28
Comsat će imati trećinu tržišta kabelske TV/FOTOLIA

Posao, zbog tržišnih udjela ove dvije kompanije, mora još proći sito i rešeto regulatora.

Američka kompanija Comcast preuzet će svojeg manjeg konkurenta Time Warner Cable, koji je svojom ponudom procijenio tvrtku na 45,2 milijarde dolara.

Time će se okončati borba za konsolidaciju na fragmentiranom američkom tržištu kabelske televizije.S obzirom da će se nakon ovog posla spojiti prema broju korisnika dvije najveće američke kabelske kompanije, očekuje se, piše The Financial Times, očekuje se da će ovu akviziciju vrlo detaljno pročešljati regulatori. Prema prvim procjenama očekuje se kako bi Comcast mogao biti prisiljen otkazati ugovore čak tri milijuna svojih korisnika.Ovaj posao je uslijedio nakon što je Time Warner Cable glatko odbio ponudu Chartera, veličinom treće američke kompanije za pružanje usluga kabelske televizije, koja je ponudila 132,5 dolara za dionicu TWC-a. Comcast je ponudio 158,82 dolara dionicu, a prije toga je razmatrao mogućnost zajedničke ponude s Charterom. Od toga su odustali nakon što se Charter odlučio upustiti u neprijateljsko preuzimanje svog većeg rivala. Cijena koju je ponudio Comcast ima premiju od 17,37 posto u odnosu na vrijednost dionice TWC-a od 135,31 dolar u srijedu na Njujorškoj burzi.

Spajanjem Comcasta i Time Warner Cablea nastat će div u čijem će portfelju biti trećina američkog tržišta kabelske televizije te čak 35,9 svih pretplatnika brzog interneta. Comcast je pak prije ovog spajanja imao 53 milijuna korisnika i tržišnu vrijednost od 144,5 milijardi dolara.Time Warner Cable pak ima oko 15 milijuna korisnika i tržišnu vrijednost od 36,7 milijardi dolara.Inače Comcast već ima problema s regulatorima i bez ovog mamutskog posla. Naime detaljno se češlja njegovo prezimanje NBCUniversala od 30 milijardi dolara. Analitičari zbog toga i dalje ne isključuju zajedničku ponudu za Time Warner Cable s Charterom, jer bi se njome mogle u potpunosti otkloniti gotovo sve regulatorne prepreke. No pitanje je hoće li se Charter u to upustiti jer je John Malone, predsjednik najvećeg  pojedinačnog dioničara Chartera, Liberty Media, poručio kako je za tu kompaniju presudno da uspije preuzeti Time Warner Cable, jer jedino tako može privući investitore da bi i u budućnosti ostala konkurentna.

Komentirajte prvi

New Report

Close