Coca-Cola postaje dio pivarskog carstva?

Autor: Tomislav Pili , 13. rujan 2016. u 14:04
Kupnja SABMillera vrijedi 104 milijarde dolara/ REUTERS

Analitičari smatraju da će Anheuser-Busch InBev uskoro krenuti u nove kupnje.

Kada dovrši 104 milijarde dolara vrijedno preuzimanje SABMillera, pivarski div Anheuser-Busch InBev mogao bi potražiti i druge mete, a tu nije isključeno ni preuzimanje Coca-Cole. Kako bi dobio odobrenje za najveće preuzimanje u povijesti, AB InBev rasprodao je SABMillerove brendove u zapadnoj Europi, a isto planira i za imovinu u istočnoj Europi, vrijednu 7,9 milijardi dolara.

Prema tvrdnjama tri izvora Reutersa, SABMiller u vlasničkoj je strukturi francuskog proizvođača pića Castel, pa bi AB InBev uskoro mogao postati i vlasnik svih dionica Castela. Castel je drugi proizvođač pića u Africi, a time i "dragulj u kruni" za AB InBev, ističu analitičari.

No, AB InBev je vlasnički povezan i sa Coca-Colom, pa analitičari smatraju kako nije nemoguće da pivarski div snažnije iskorači u bezalkoholna pića zbog ograničenja rasta na pivarskom tržištu. Coca-Cola na burzi vrijedi 188 milijardi dolara. "U Coca-Coli znaju da su potencijalno na meniju AB InBeva", smatra Trevor Stirling, analitičar Bernsteina.  

Komentirajte prvi

New Report

Close