Čileanski rudnici bakra gube korak sa svijetom

Autor: Tomislav Pili , 14. travanj 2015. u 22:01
Čile je najveći svjetski proizvođač bakra/FOTOLIA

Izostanak ulaganja u tehnološki sve zastarjelije rudnike te skok rasta plaća zbog snažne sindikalne organiziranosti utjecao je na gubitak produktivnosti.

Čileanska industrija bakra postaje globalno nekonkurentna zbog rasta plaća i pada produktivnosti – smatra Diego Hernandez, izvršni direktor rudarske kompanije Antofagasta u većinskom vlasništvu obitelji Lukšić.

Kako je Hernandez kazao u razgovoru za Financial Times na konferenciji u čileanskoj prijestolnici Santiagu, ta je država investirala podjednaki iznos u rudarstvo od 2004. kao i u prijašnjem desetljeću, a rast proizvodnje jedva je vidljiv. Između 1990. i 2004. proizvodnja je porasla 9,2 posto dok se produktivnost gotovo udvostručila, ističe šef Antofagaste koja je prošle godine proizvela 704.800 tona bakra. Ove godine očekuju proizvodnju od 710.000 tona, stoji na njihovoj internetskoj stranici. Čile je najveći svjetski proizvođač bakra, a uzroke problema Hernandez vidi u visokim troškovima radne snage te izostanku ulaganja u sve starije rudnike.

 

705tisuća

tona bakra proizvela je Antofagasta prošle godine

Prije 15 godina čileanski rudari bili su manje produktivni od svojih australskih, kanadskih i američkih kolega, ali i slabije plaćeni. Danas čileanski rudar godišnje zarađuje 69.000 dolara, 47 posto više nego 2009. godine. Hernandez je identificirao dva  uzroka rasta plaća. To je nedostatak kvalificirane radne snage te jaka sindikalna organiziranost u čileanskim rudnicima. Prema njegovim riječima, rudarstvo je najsnažnije sindikalno organizirana djelatnost u zemlji. Međutim, ovaj "problem" ima i političku dimenziju. Borba protiv nejednakosti jedna je od ključnih postavki politike predsjednice Michelle Bachelet, koja je još jedan mandat 2013. dobila upravo na krilima rješavanja tog problema čileanskog društva.

U zakonodavnoj proceduri trenutno je nacrt novog radnog zakona koji bi, kako ocjenjuju njegovi kritičari, još više osnažio ulogu sindikata i smanjio fleksibilnost tržišta rada. Drugi uzrok je sve manje ulaganja u tehnološku obnovu rudnika što znači da se manje bakra može dobiti po iskopanoj toni. To pak prisiljava vlasnike rudnika da kopaju sve dublje, pa tako, primjerice, rudnik El Teniente, u kojem se bakar vadi od 1904. godine sada ima više od 2400 kilometara tunela.

Time je zasjeo na čelo liste najvećih podzemnih rudnika na svijetu. Problem tehnološke zaostalosti rudnika nagnao je Codelco, državnu kompaniju i najvećeg svjetskog proizvođača bakra, da u sljedećih pet godina uloži 20 milijardi dolara kako bi samo zadržao postojeću razinu proizvodnje. Tehnologija nije bila u fokusu kada je cijena bakra bila visoka, pa je povećanje proizvodnje bilo u fokusu. Sada, kada je cijena ispod 6000 dolara za tonu – najniže u posljednjih pet godina – potreba automatizacije i školovane radne snage je naglašenija nego ikad, ističe prvi čovjek Antofagaste. Inače, ta je tvrtka osnovana 1888. kao željeznička kompanija. Obitelj Lukšić posjeduje 65 posto udjela u kompaniji, a u vlasništvo su ušli 1980. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close