Britanija bi se do 2020. godine mogla suočiti s negativnom cijenom struje

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2015. u 22:00
Britanija je 2013. imala 5,3% udjela OIE u ukupnoj potrošnji

‘Okidač’ za pojavu negativnih cijena prema procjenama bit će 10 GW instaliranog kapaciteta u obnovljivim izvorima energije.

Cijene električne energije u Velikoj Britaniji u nekim satima mogle bi potonuti u negativu do 2020., kao posljedica utjecaja obnovljivaca, objavio je operator prijenosnog sustava National Grid, prenosi internetski portal energetika.net.

Takve cijene već su prisutne na tržištima Njemačke i nordijske regije, a događaju se kad ponuda premašuje potražnju. Britanija je lani bila najveće tržište za fotonapon, a instalirani kapaciteti OIE do kraja godine porast će na 8,6 GW. "Okidač" za pojavu negativnih cijena prema procjenama bit će 10 GW instaliranog kapaciteta u obnovljivcima. Duncan Bird, direktor komercijale u National Gridu poručio je velikim kupcima da bi trebali smanjiti potrošnju u periodu vršne potrošnje te koristiti period u kojem je mnogo "zelene struje" kako bi balansirali sustav i smanjili račune za energiju.

"U proteklih pet godina bilo je malo financijskih poticaja za poticanje potražnje, no to će se mijenjati. Zadovoljiti potražnju više nije nešto što dogovaramo s velikim proizvođačima energije, već moramo računati na aktivnu ulogu industrijskih kupaca", kazao je Burt. National Grid smatra da industrijski i tržišni kupci mogu kreirati "buffer" od čak 3 GW vrijedne potrošnje do kraja desetljeća, što je 5% potražnje u vršnoj potrošnji, što može biti "podešeno" s brzim promjenama koje u svojoj proizvodnji stvaraju obnovljivci.

Operatori mreže kreću ovaj tjedan u kampanju kako bi promovirali novi koncept potrošnje električne energije. National Grid trenutno ima ugovore za 700 MW s kupcima koji na zahtjev mogu prekinuti trošiti energiju. Imati 3 GW fleksibilnosti moglo bi se uštedjeti 200 milijuna funti godišnje, a kupci bi mogli imati 790 milijuna funti koristi od činjenice da se izbjegava opterećenje mreže i manje koriste TE na ugljen kao back-up. Britanija je 2013. imala 5,3% udjela OIE u ukupnoj potrošnji, a plan je povećati taj udio na 15% do 2020., javlja Bloomberg. 

Komentirajte prvi

New Report

Close