Blagi pad broja nezaposlenih u Španjolskoj u veljači

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. ožujak 2014. u 12:43
Foto: Thinkstock

Španjolska vlada izrazila je zadovoljstvo blagim padom broja nezaposlenih u veljači, što je prvi znak stabilizacije tržišta rada nakon gubitka milijuna radnih mjesta od izbijanja krize 2008. godine.

Španjolska vlada izrazila je zadovoljstvo blagim padom broja nezaposlenih u veljači, što je prvi znak stabilizacije tržišta rada nakon gubitka milijuna radnih mjesta od izbijanja krize 2008. godine.

Broj registriranih nezaposlenih građana smanjen je u odnosu na siječanj za 1.949 i iznosio je 4,81 milijun. Veljača je inače tradicionalno slab mjesec za pronalaženje posla, objavilo je u utorak španjolsko ministarstvo rada.

Riječ je o prvom smanjenju broja nezaposlenih u mjesecu veljači od 2007., godine prije pucanja mjehura na tamošnjem tržištu nekretnina, što je dovelo do gubitka milijuna radnih mjesta, oštrog rasta javnog duga i recesije s dvostrukim dnom.

Državna tajnica u ministarstvu rada Engracia Hidalgo izrazila je zadovoljstvo najnovijim brojkama.

"Brojke potvrđuju trend iz proteklih mjeseci koji nam je omogućio smanjenje broja nezaposlenih za 222.736 u usporedbi s godinom ranije", kazala je u priopćenju.

Ako se uzme u obzir utjecaj sezonskih čimbenika, broj nezaposlenih na mjesečnoj je razini smanjen za 55.353, pokazalo je nadalje izvješće vlade.

Sveobuhvatno tromjesečno izvješće o kućanstvima državnog ureda za statistiku pokazalo je da je stopa nezaposlenosti u posljednja tri mjeseca 2013. porasla na 26,03 posto.

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde na jučerašnjoj je konferenciji u španjolskom gradu Bilbau izjavila da je španjolsko gospodarstvo doživjelo zaokret, ali da se sada mora usredotočiti na stvaranje novih radnih mjesta. Četvrto po veličini gospodarstvo eurozone izašlo je iz dvogodišnje krize u drugoj polovini prošle godine, podsjeća AFP.

"Stvaranje radnih mjesta mora biti najvažniji prioritet političara", kazala je Lagarde, pozivajući Španjolsku da intenzivira reforme tržišta rada, i to ponajprije kroz snižavanje poreznih troškova pri zapošljavanju novih, jeftinih radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close