Bijela kuća upozorava Rusiju da ne provocira u Ukrajini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. kolovoz 2014. u 10:09
Foto: Reuters

Ukrajina je u petak objavila da je uništila dio kolone od 23 ruska oklopna vozila koja su u noći s četvrtka na petak ušla na njezin teritorij.

Bijela kuća u petak nije mogla potvrditi izvješća da su ukrajinske snage uništile dio kolone ruskih oklopnih vozila koja je prethodne noći ušla u Ukrajinu, ali je upozorila Moskvu da je bilo kakva intervencija u Ukrajini bez pristanka Kijeva neprihvatljiva, prenose agencije.

Ukrajina je u petak objavila da je uništila dio kolone od 23 ruska oklopna vozila koja su u noći s četvrtka na petak ušla na njezin teritorij, kao i da su njezine snage bile granatirane iz Rusije.

"Za sada ne možemo potvrditi te informacije", kazala je glasnogovornica Bijele kuće Caitlin Hayden.

"Dok radimo na prikupljanju informacija, ponovno izražavamo zabrinutost zbog opetovanih upada ruskih i proruskih snaga u Ukrajinu", dodala je.

"Rusija nema pravo slati vozila, ljude niti bilo kakav teret u Ukrajinu, pod bilo kakvim izgovorom, bez pristanka ukrajinske vlade", istaknula je, pozivajući Rusiju da prestane s provokacijama.

"Eskalacija ruskih aktivnosti kojima se želi destabilizirati Ukrajinu zadnjih tjedana jako je opasna i provokativna. Ona uključuje slanje tenkova, oklopnih vozila, topova i višecijevnih raketnih bacača (MRL) separatistima."

"Predsjednik Putin jučer je obećao da će 'učiniti sve što je u njegovoj moći' da prekine sukob u Ukrajini. Može početi tako da prekine rusku pucnjavu na Ukrajinu, slanje oružja, novca i pružanje potpore separatistima i zatvori granicu za militante", poručila je Hayden, a prenosi Reuters.

NATO je upad ruskih oklopnih vozila u Ukrajinu potvrdio, no UN i OESS još nisu.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen kazao je da se "ruski upad" u Ukrajinu dogodio, ali ga nije okarakterizirao kao invaziju. "To samo potvrđuje stalni dotok oružja i ljudi iz Rusije u istočnu Ukrajinu i jasno pokazuje nastavak umiješanosti Rusije u destabilizaciju istočne Ukrajine", kazao je.

Rusko ministarstvo obrane, međutim, niječe da su ruske snage ušle u Ukrajinu.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu kazao je u razgovoru s američkim ministrom obrane Chuckom Hagelom da je Moskva "jako zabrinuta" zbog povećanih aktivnosti NATO-a i zatražio prekid vatre kako bi se u Ukrajinu mogla dostaviti humanitarna pomoć, prenijela je ruska državna agencija RIA, ne precizirajući na kakve zapadne vojne aktivnosti misli.

Pentagon je priopćio da je Hagel tražio pojašnjenja o ruskom humanitarnom konvoju i da mu je "zajamčeno" da u njemu nema ruskih vojnika te da neće poslužiti kao izgovor za intervenciju u Ukrajini.

Konvoj 280 ruskih kamiona s 1800 tona humanitarne pomoći za istočnu Ukrajinu nalazi se na cesti tridesetak kilometara od graničnog prijelaza Doneck.

Glasnogovornik ukrajinske vojske rekao je da su 41 granični čuvar i 18 carinika stigli u Doneck kako bi izvršili inspekciju tih kamiona, no još nisu počeli s radom jer čekaju dokumente Crvenog križa, koji će biti zadužen za distribuciju pomoći, prenosi France Presse.

Zabrinutost zbog eskalacije situacije u petak su izrazili Velika Britanija, Francuska i Njemačka.

Britanski premijer David Cameron izrazio je "veliku zabrinutost" zbog izvješća da su ruska vojna vozila ušla u Ukrajinu i upozorio Kremlj da ne koristi humanitarni konvoj kao izliku za daljnje provokacije.

Cameron je to kazao u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, rekao je glasnogovornik njegova ureda.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u telefonskom je razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom također izrazila zabrinutost zbog situacije u istočnoj Ukrajini, rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

Merkel je pozvala Putina da "pridonese smirivanju situacije" i "prekine slanje vojnog materijala, vojnih savjetnika i naoružanih boraca preko ukrajinske granice", rekao je.

Francuski ministar vanjskih poslova Francois Hollande pozvao je pak Rusiju da poštuje teritorijalnu cjelovitost Ukrajine.

"Pozivam Rusiju da poštuje teritorijalnu cjelovitost Ukrajine i da dvojica predsjednika (ruski i ukrajinski) poduzmu potrebne napore kako bi se spriječila eskalacija i ponovno pronašao duh dijaloga koji je vladao na njihovu susretu 6. lipnja u Normandiji", rekao je u govoru u povodu 70. godišnjice iskrcavanja u Provansi.

Ministri vanjskih poslova Europske unije poručili su u petak da će svaku jednostranu rusku vojnu akciju u Ukrajini pod bilo kojom izlikom, pa i humanitarnom, smatrati očitim kršenjem međunarodnoga prava.

Ruski i ukrajinski ministri vanjskih poslova sastat će se u nedjelju u Berlinu zajedno s francuskim i njemačkim kolegama kako bi razgovarali o krizi.

Komentirajte prvi

New Report

Close