BiH zaradila zbog sankcija, izvoz u Rusiju povećan 32%

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2015. u 22:00
U Rusiju iz BiH idu jabuke, kruške, dunje, lubenice i drugo voće/FOTOLIA

Najveći dio izvoza BiH u Rusiju obuhvaća farmaceutske proizvode, odnosno lijekove, pri čemu je najveći izvoznik Bosnalijek iz Sarajeva.

Dok su sankcije koje je Rusija uvela zemljama Europske unije gotovo uništile brojne poljoprivrednike, proizvođači iz drugih zemalja dočekali su svojih pet minuta.

Među sretnijim državama je i Bosna i Hercegovina u kojoj je izvoz u Rusiju prošle godine znatno povećan, čak za 31,82 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, dok je u istom vremenskom razdoblju uvoz smanjen za 4,04 posto, piše Oslobođenje. Najveći dio izvoza BiH u Rusiju obuhvaća farmaceutske proizvode, odnosno lijekove, pri čemu je najveći izvoznik kompanija Bosnalijek iz Sarajeva, ali je ostvareno i znatno povećanje izvoza voća. "Rast izvoza sigurno je dijelom i posljedica povoljnijeg položaja BiH u izvozu ovih proizvoda u odnosu na zemlje EU iz kojih ih je zbog sankcija Rusija prestala uvoziti", rekao je za Oslobođenje Igor Gavran, savjetnik u Sektoru za makroekonomski sustav pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

 

25posto

povećan je izvoz lijekova u Rusiju

Tako je prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH 2014. godine iz BiH u Rusiju izvezeno lijekova u vrijednosti 61,262.579 KM, voća poput svježih jabuka, krušaka, dunja, dinja i lubenica u vrijednosti 5,934.718 KM, proizvoda kemijske industrije vrijednih 3,505.506 KM, dijelova i pribora za motorna vozila u vrijednosti 3,440.595 KM, obuće i dijelova obuće vrijednih 2,715.560 KM, namještaja, posteljine i madraca u vrijednosti 1,317.874 KM, drva i proizvoda od drva u vrijednosti 206.653 KM, povrća vrijednog 133.058 KM, aluminija i proizvoda od aluminija u vrijednosti 100.695 KM itd.

Uočljiva je dominacija lijekova u ukupnom izvozu, uz povećanje količine i vrijednosti za oko 25 posto u odnosu na 2013. godinu, ali je udjel u ukupnom izvozu smanjen s četiri petine na tri četvrtine, zahvaljujući povećanju izvoza drugih proizvoda, prije svega pojedinih vrsta voća, s jedva 50 tisuća KM, na više od 4 milijuna KM, a znatno je povećan i izvoz obuće, te još nekih proizvoda. "Zahvaljujući ruskim sankcijama EU i povećanoj potražnji, možemo očekivati nastavak trenda povećanja izvoza pojedinih proizvoda, ali bi pad vrijednosti rublje mogao negativno utjecati na cjenovnu konkurentnost naših izvoznika zbog vezanosti KM za euro", objašnjava Igor Gavran.

Pojedini BiH proizvođači voća, naravno, više su nego zadovoljni navedenim razvojem događaja. Milenko Soče, direktor Agroherca iz Čapljine, najvećeg proizvođača i izvoznika voća iz južne Hercegovine za BiH medije je rekao da su na rusko tržište ušli preko trgovaca iz Srbije, koji ne plaćaju prelevmane ni carine. "U posljednjih nekoliko mjeseci potražnja je povećana, a prošle godine na rusko tržište izvezli smo 800 tona jabuka", rekao je Soče.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close