BiH u Tursku može izvesti 10.000 t mesa

Autor: Poslovni dnevnik , 21. svibanj 2015. u 22:00
I turski dužnosnici priznaju da je Turska dosad mogla uložiti više u BiH/ Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Turska vlada povećala je uvozne kvote za meso iz BiH, a Sarajevo se nada i većem izvozu mlijeka.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdo?an u završnici predizborne kampanje u Turskoj (parlamentarni izbori održavaju se 7. lipnja) posjetio je Bosnu i Hercegovinu, na čelu delegacije od stotinjak poduzetnika i s dobrim vijestima za posrnulo BiH gospodarstvo.

Rašireno uvjerenja u odlične gospodarske odnose između dvije države s bliskim povijesnim, kulturnim i političkim vezama, dosad nije imalo realno utemeljenje, ali je jasno da će vladajuća turska Stranka pravde i razvoja (AKP), koja zemlju vodi 12 godina, ne samo zbog svog izbornog tijela porijeklom iz regije, pokrenuti svojesvrsnu gospodarsku ofenzivu u BiH.

 

5puta

povećani su trgovinski odnosi BiH i Turske od 2014. do 2013.

Turska umjesto Hrvatske
Dosad je i turski veleposlanik u BiH Cihad Erginay otvoreno priznavao da bi turske investicije u BiH mogle biti daleko veće, iako su, prema njegovoj procjeni, Turci od potpisivanja Daytonskog sporazuma u BiH uložili oko milijardu eura. Međutim, Erdogan ima svoje tumačenje, pa je u Sarajevu rekao da statistike koje pokazuju nešto niža ulaganja Turske u BiH i druge zemlje u okruženju u odnosu na zemlje poput Rumunjske nisu potpune jer kada se uzme u obzir površina i broj stanovnika, BiH prednjači po turskim investicijama u cjelini.

 

500mil.

dolara iznosi vanjskotrgovinska razmjena Turske i BiH

U Rumunjskoj, objasnio je Erdogan, riječ je o privatnom sektoru, a ne investicijama države. BiH i Turska dosegnule su obujam vanjskotrgovinske razmjene od 500 milijuna dolara, što, kako je rečeno, nije zadovoljavajuće, ali bi se ubrzo moglo popraviti zahvaljujući odluci turske vlade da poveća uvozne kvote za uvoz mesa iz BiH koja se nada dosegnuti 10 tisuća tona godišnje. To bi doista bila "velika stvar za prehrambenu proizvodnju u BiH", kako je rekao Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji očekuje i napredak u izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u Tursku "pogotovo ako se ima u vidu činjenica da je Hrvatska ušla u EU".

 

50mil.

eura kredita osigurala je turska vlada BiH poduzetnicima

Proširenje aerodroma
Erdogan i Ivanić bili su nazočni i u ZiraatBanku BH na potpisivanju ugovore s prvih 50 korisnika sredstava iz kreditne linije koju je osigurala turska vlada. Ukupan iznos linije iznosi 50 milijuna eura, a koristit će se za kreditiranje projekata u poljoprivredi, turizmu i prerađivačkoj industriji.

Prema Erdoganovim riječima, linije su namijenjene predstavnicima svih naroda u BiH. U Sarajevu će uskoro biti otvorena nova zgrada ZiraatBanka, iz koje će se voditi poslovi u BiH i u regiji, što ističe središnju poziciju koju je Turska namijenila BiH za svoje širenje u regiji. Među ostalim projektima, najzanimljiviji je turski interes za proširenje sarajevskog aerodroma, o čemu ranije nije bilo riječi. 

 

50prvih

korisnika potpisalo je ugovor u ZiraatBanku BH za korištenje kredita

Bolji odnosi

Turska briga o BiH

Od 2003. do 2013. godine, trgovinski odnosi između BiH i Turske porasli su pet i pol puta. Izvoz BiH u Tursku porastao je sa 5,9 na 92,7 milijuna eura, dok je uvoz porastao sa 47,1 na 204,7 milijuna eura. Turci su osnovali i Centar za razvoj odnosa s Bosnom i Hercegovinom (BIGMEV), a uz druge oblike pomoći tu je i izgradnja infrastrukturnih projekata koje je omogućila Turska agencija za kooperaciju i koordinaciju (TIKA).  

Komentirajte prvi

New Report

Close