BiH lani izvezla 200 posto više mlijeka u Hrvatsku

Autor: Poslovni dnevnik , 18. veljača 2018. u 22:00
Do 2016. godine BiH stočari su proizvodili više nego što su mljekare mogle otkupiti/FOTOLIA

U ljeto prošle godine pojedine mljekare u BiH bile su suočene s nedostatkom sirovine za preradu.

Izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prošle godine porastao je za 200 posto u odnosu na 2016. godinu, ali je to još uvijek nedovoljno za dostizanje izvoza iz 2012. godine, javlja portal Indikator.ba. 

Taj podatak iznesen je na okruglom stolu pod nazivom "Unapređenje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU putem kontrole proizvodnje i otkupa sirovog mlijeka u Bosni i Hercegovini", održanom u Vanjskotrgovinskoj komori BiH. 

 

11 posto

izvoza iz BiH čine sir, maslac i mliječni namazi

Nadomjestili gubitak tržišta
Iako mljekarska industrija BiH proteklih godina drži pozitivan trend izvoza, te je izvoz u odnosu na 2016. godinu povećan za 12% (76 milijuna KM, ili 304 mil. kuna), na okruglom stolu je utvrđeno da je naglašen izvoz steriliziranog mlijeka, vrhnja i fermentiranih napitaka, s 89 posto udjela, a riječ je o proizvodima s nižom dodanom vrijednosti, dok sir, maslac i mliječni namazi čine samo 11% ukupnog izvoza. 

Vodeće izvozno tržište je i dalje Crna Gora, a značajan je skok izvoza u Hrvatsku i to za čak 200% u odnosu na 2016. godinu. U ljeto prošle godine pojedine mljekare u BiH bile su suočene s nedostatkom sirovine za preradu, te su prema pisanju Al Jazeera Balkans sirovo mlijeko uvozile iz Europske unije. Do 2016. godine BiH stočari su proizvodili više nego što su mljekare mogle otkupiti, a stanje se promijenilo nakon što je osam velikih mljekara iz te zemlje dobilo dozvolu za izvoz na europsko tržište.

 

12 posto

bio je lani veći izvoz mljekarske industrije BiH

Prema Analizi stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za razdoblje od 2012. do 2016. godine, domaća proizvodnja u petogodišnjem razdoblju zadržala je stabilnost proizvodnje i ostvarila blagi porast. Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u 2016. godini je u usporedbi s izvozom iz prethodne godine bio veći za 11% Gubitak hrvatskog tržišta polovinom 2013. godine nadomješten je plasmanom mlijeka i mliječnih proizvoda na domaće tržište i povećanjem izvoza u zemlje članice Cefte.

Veliki uvoznik sira
Uz povećanje otkupa svježeg mlijeka, mljekarska industrija sve više radi na proizvodnji proizvoda visoke tržišne vrijednosti kao što su sirevi, vrhnje, jogurt i ostali fermentirani proizvodi, čija se proizvodnja stalno povećava. BiH najviše uvozi sir, i to 52% od ukupnog uvoza. U 2017. godini uvezeno je proizvoda od sira u vrijednosti od 142 milijuna KM.  Najviše mlijeka i mliječnih proizvoda BiH uvozi iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close