BiH će do 2050. biti država s najstarijim stanovništvom na Balkanu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2014. u 09:24
Foto: Thinkstock

Iako BiH još nije donijela nacionalni akcijski plan o starenju na što poziva dokument iz 2002. godine, ipak je provedena analiza trendova koji se mogu očekivati.

Bosna i Hercegovina će do 2050. godine postati država s najvećim udjelom stanovnika starije životne dobi na Balkanu a njihov će broj tada biti dvostruko veći nego što je danas, predviđanja su studije rađene za potrebe Crvenog križa BiH čiji su rezultati u utorak predstavljeni u Sarajevu.

Studija je nastala kao dio pokušaja da se pripreme odgovori na demografske promjene koje očekuju cijeli svijet na što poziva i Madridski međunarodni akcijski plan o starenju (MIPAA) iz 2002. godine koji je potpisalo 150 država.

Iako BiH još nije donijela nacionalni akcijski plan o starenju na što poziva dokument iz 2002. godine, ipak je provedena analiza trendova koji se mogu očekivati.

Jedna od autorica analize Nusreta Kepeš upozorila je na predstavljanju rezultata kako bez odgovarajućih priprema novi naraštaji neće biti u stanju podnijeti teret skrbi za osobe treće životne dobi.

Već postojeće stanje u BiH dovoljno je alarmantno jer istraživanje pokazuje da svaka druga starija osoba u toj zemlji ima mirovinu od tek 310 konvertibilnih maraka (158,5 eura) a svaka osma mjesečno živi od iznosa koji se kreće između 100 i 300 KM (50 do 150 eura).

Više od 14 posto starih osoba u BiH nema nikakva osobna primanja a dvije trećine takvih preživljava hraneći se u javnim kuhinjama.

No i oni koji su u boljem položaju odnosno imaju stalna primanja žive iznimno teško jer su zbog lošeg općeg stanja u državi od minimalnih mirovina prisiljeni izdržavati nezaposlenu djecu ili unučad.

Analiza je također pokazala kako je više od četvrtine umirovljenika prisiljeno potražiti dodatne izvore prihoda te radi "na crno".

Zdravstvena i socijalna skrb koja je osigurana umirovljenicima u BiH kao i njihovo angažiranje u zajednici dobili su loše ocjene što je opisano kao ozbiljno kršenje njihovih ljudskih prava.

Komentirajte prvi

New Report

Close