Berlusconi opet nudi Talijanima jednu stopu poreza

Autor: Tomislav Pili , 10. siječanj 2018. u 22:00
Silvio Berlusconi ima dobre izglede da preuzme kormilo vlade/REUTERS

Trostruki talijanski premijer obećavao je ‘flat tax’ i 1994., a izračuni govore da bi riznica ostala bez 27 milijardi eura godišnje.

Vjerojatno po uzoru na Donalda Trumpa, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi – s dobrim izgledima da opet preuzme kormilo vlade – najavio je veliko porezno rasterećenje Talijana kroz proporcionalni porez, poznatiji kao "flat tax".

Radi se o poreznom sustavu u kojemu tvrtke i građani plaćaju porez na dohodak po istoj stopi, a ne po različitim, progresivnim stopama. 

Jednostavan i pošten
Silvio Berlusconi je ideju o "flat taxu" stavio u središte ekonomskog plana svoje stranke Naprijed Italija (Forza Italia) koja u koaliciji s desničarskom i euroskeptičnom Sjevernom ligom vodi u anketama pred parlamentarne izbore u ožujku. "Propocionalni porez jednostavan je i pošten i ubuduće neće biti ugodno izbjeći plaćanje poreza", izjavio je Berlusconi u radijskom intervjuu koji prenosi Financial Times. "Manje poreza obiteljima, poduzećima i na rad znači više potrošnje kućanstava, više produktivnosti kompanija, više zaposlenosti i više novca u državnoj riznici za pomoć građanima", dodao je nekadašnji trostruki talijanski premijer s najduljim stažem na toj poziciji. Podsjetimo, Berlusconiju je trenutno zabranjeno preuzimanje političke dužnosti jer ima osuđujuću presudu zbog – utaje poreza. Proporcionalni porez – suprotnost progresivnom sustavu koji više oporezuje bogatije – u središtu je konzervativne ekonomske misli već desetljećima. Međutim, rijetke su države koje su ga uvele, posebno u Europi.

Na takav potez odlučilo se pet članica Europske unije – Estonija, Litva, Latvija, Slovačka i Rumunjska.  Međutim, dio ekonomskih analitičara smatra da bi proporcionalni porez bio posebno atraktivan u Italiji, državi s jednim od najviših poreznih opterećenja među razvijenim zemljama. Naime, porezni prihodi vrijedili su 2016. godine 42,9 posto talijanskog BDP-a, znatno iznad prosječnih 34,3 posto među članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).   

Kako pokriti rupu
"Vjerujemo da je došao trenutak za proporcionalni porez – to je fiskalni šok koji će pomoći Italiji da izađe iz zamke u kojoj je već desetljećima. Takav sustav vodit će do gospodarskog rasta bliže tri posto", izjavio je Renato Brunetta, zastupnik Berlusconijeve stranke. Međutim, prema izračunu liberalnog think-tanka Bruno Leoni Institute (BLI), jedinstvena stopa poreza od 25 posto rezultirala bi s barem 27 milijardi eura poreznih prihoda manje. Stopa između 15 i 20 posto koja se spominje rezultirala bi još većom proračunskom rupom u državi s javnim dugom od 132 posto BDP-a, drugim najvišim u Europi nakon Grčke.

 

Taddei

Dok je bio na vlasti Berlusconi nije bio ni blizu poreznom rasterećenju.

"Svi bi bili sretniji s nižim porezima, ali je ključno kako pokriti manji porezni prihod", ističe Nicola Rossi, analitičar BLI-a. "To je reforma koja zahtijeva vjerodostojnost i osobu koja će održavati čvrstu disciplinu u javnim financijama. Bez toga rizici su preveliki", dodaje Rossi. A Silvio Berlusconi upravo nije takva osoba, smatra profesor Filippo Taddei. Podsjetivši da je Berlusconi spominjao "flat tax" još 1994., Taddei smatra da mu ponestaje ideja te se kocka s kratkim pamćenjem talijanskog biračkog tijela. "No, Talijani se sjećaju da je Berlusconi bio na vlasti niz godina i nikada nije bio ni blizu poreznom rasterećenju o kojem sada govori", ističe Taddei.   

Komentirajte prvi

New Report

Close