Berlin: Gušenje prosvjeda u Turskoj nije dobar znak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2013. u 13:53
Photo: EPA/AHMAD JAMSHID / POOL

“Snimke s trga Taksima uznemiruju. Vlada svojom reakcijom sve dosad šalje loš signal domovini i Europi”, rekao je ministar, po priopćenju.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle ocijenio je u srijedu da je primjena sile nad prosvjednicima na trgu Taksimu u Istanbulu loš znak za Tursku i za Europu.

"Snimke s trga Taksima uznemiruju. Vlada svojom reakcijom sve dosad šalje loš signal domovini i Europi", rekao je ministar, po priopćenju.

"Sloboda okupljanja i pravo na slobodno izražavanje mišljenja jesu temeljna i neotuđiva prava u svakoj demokraciji. Vlada u Ankari mora učiniti sve kako bi njezini građani mogli uživati ta prava", dodao je.

Westerwelle je pozvao turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da pokuša smiriti stanje u duhu europskih vrijednosti te da uspostavi konstruktivan i miroljubiv dijalog s prosvjednicima".

Turske redarstvene snage su u noći na srijedu dvaput otjerale prosvjednike s trga Taksima na kojemu prosvjedi traju dvanaesti dan zaredom.

Tijekom noći izbili su žestoki sukobi policije i skupina prosvjednika u središtu turskog megapolisa, u kojima je ozlijeđen veći broj ljudi.

Od početka prosvjeda četiri osobe su poginule, troje prosvjednika i policajac, a gotovo 5.000 ljudi je ozlijeđeno, od kojih više desetaka teško.

Komentirajte prvi

New Report

Close