Banka Srpske više neće biti banka

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2016. u 21:59
Za osigurane depozite do 50 tisuća maraka neće biti problema

Propala banka iz Republike Srpske pretvorit će se u nebankarsku financijsku instituciju.

Propala Banka Srpske postaje nebankarska financijska institucija. Ako MMF prihvati tu ideju, to bi značilo da bi ubuduće osnovni cilj banke bio upravljanje i unovčavanje imovine, a s novcem od prodaje namirili bi se vjerovnici, izvještava ATV.

Vlada rješenje vidi u dugoročnim obveznicama koje bi izdala nova financijska institucija, a plan je da se potraživanja vladinih tijela i javnih poduzeća namiruju od prihoda ostvarenih na taj način. Novcem od prodaje imovine Banke Srpske, financirala bi se otplata izdanih obveznica, ali i izmirenje nekih drugih obveza. "Mislim da je vrlo jasno da će potencijal banke u smislu depozita biti očuvan, da neće biti gubitaka te vrste i da se stvori rješenje koje zatim ide upravo da osigura u sljedećim godinama da se depoziti koji su zatečeni budu osigurani i vraćeni", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.  

Sve će to dugo trajati. Plan je da se postupak reorganizacije uredi posebnim zakonom. Poslovanje novonastale financijske institucije bilo bi ograničeno na pet godina, s mogućnošću produženja za još pet godina. Cijelo vrijeme reorganizaciju bi kontrolirala Agencija za bankarstvo. Ali, vlasnici depozita kojima je od sredine studenoga u banci "zarobljen" novac više ne vjeruju obećanjima.  Za osigurane depozite do 50 tisuća maraka neće biti problema, a isplata će se obaviti u gotovini. Plan reorganizacije Banke Srpske, koja je u većinskom vlasništvu vlade RS, podrazumijeva zatvaranje svih podružnica izvan sjedišta i otkaze. 

Komentirajte prvi

New Report

Close