Atlas grupa pred slomom, tvrtke preuzimaju partneri

Autor: Poslovni dnevnik , 17. prosinac 2014. u 09:39
Duško Knežević okušao se u mnogim poslovima

Kneževićeva tvornica vode Lipovo pred potpunim je slomom, računi su blokirani, a proizvodnja vode Aqua Monta je zaustavljena.

Nakon što je u listopadu Arbitražni sud u Moskvi potvrdio odluku Središnje banke Rusije o oduzimanju licencije za rad moskovskoj podružnici Atlas banke, u vlasništvu crnogorskog poduzetnika Duška Kneževića, sve više je znakova da se njegovo poslovno carstvo počinje urušavati.

Knežević se kao poduzetnik okušao u različitim sektorima, pa je tako osnovao i brokersku kuću, investicijski fond, sveučilište i osiguravajuću kuću, a njegovim pothvatima naizgled nije bilo kraja. Međutim, u crnogorskim medijima nedavno su se počele pojavljivati tvrdnje kako je Kneževićeva Atlas grupa već duže vrijeme u ozbiljnim financijskim problemima, te da pojedine tvrtke i neostvarene projekte preuzimaju poslovni partneri.Jedan od takvih Kneževićevih neuspjeha svakako je tvornica vode Lipovo u Kolašinu, koja je kako navode Vijesti, pred potpunim slomom.

Računi te kompanije su u blokadi, proizvodnja vode Aqua Monta je zaustavljena, a 32 radnika mjesecima nisu dobili plaću, dok je imovina kompanije založena zbog neplaćenih kredita. Atlas Invest Duška Kneževića u tvornici vode ima udio od 40 posto, dok je 60 posto u vlasništvu kompanije Mega Gulf Investments Holding iz Dubaija, od kojih se sada očekuje spas, barem na taj način što će preuzeti Kneževićev udio. Ne bi to bilo čudno jer je Atlas grupa izgubila i Atlas Capital Centar, najveću investiciju u Podgorici koju je morala prepustiti svojim poslovnim partnerima iz Dubaija.

 

40posto

vlasništva u tvornici vode Lipovo ima Atlas Invest

Pozornost crnogorske javnosti izazvala  je također i smjena Brankice Bašović, s mjesta direktorice Atlas Investa, jedne od ključnih kompanija Atlas grupe, koju je zamijenio Vladimir Čvorović. Bašović je dugo bila jedna od najpovjerljivijih Kneževićevih osoba i upućena u poslovne veze kontroverzne tvrtke Fiesta Investments registrirane na Mauricijusu, koju su još prije dvije godine američki istražitelji optužili kao sudionika u korupciji prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore, a koja se dovodila u vezu s Atlas grupom.

Kneževićeva kompanija to je demantirala.Konačno, sve političke stranke u Herceg Novom usuglasile su se da vlasnik bolnice u  Meljinama, a to je Atlas grupa, nije ispunio očekivanja i ugovorom preuzete obveze o ulaganjima u taj kompleks te da bi trebalo raskinuti ugovor. Knežević se obvezao uložiti 120 milijuna eura i izgraditi hotel, ali od svega nije bilo ništa. Naravno, Atlas grupa je mogućnost da vlada raskine kupoprodajni ugovor za bolnicu u Meljinama nazvala medijskom spekulacijom – te je najavila još jednu investiciju, gradnju luksuzno poslovno-apartmanskog kompleksa u Pržnu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close