Argentinci na ulicama zbog 30 milijardi dolara od MMF-a

Autor: Tomislav Pili , 10. svibanj 2018. u 22:01
Tisuće prosvjednika zatražile su da vlada Mauricija Macrija ne sklapa sporazum s MMF-om, Foto: Reuters

Prosvjedi zbog vladina okretanja ‘financijskom policajcu’.

Argentina se opet trese zbog državnih financija pred slomom i valute koja svakim danom sve manje vrijedi. Na ulice Buenos Airesa u srijedu su izašle tisuće prosvjednika koji traže od vlade da ne sklapa novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Naime, argentinski predsjednik Mauricio Macri zatražio je početkom tjedna još jedan MMF-ov zajam od 30 milijardi dolara kako bi zaustavio klizanje vrijednosti pesa. Samo u posljednjih godinu dana vrijednost pesa oslabila je za četvrtinu. Pad vrijednosti nije uspjela zaustaviti ni prošlotjedna odluka središnje banke – već treća u samo osam dana – kojom je kamatna stopa povišena s 33,25 posto na čak 40 posto. Razlog padu vrijednosti valute leži u velikoj proračunskoj rupi te galopirajućoj inflaciji koja je prošle godine dosegla 25 posto. U Južnoj Americi višu inflaciju ima samo Venezuela.

 

25posto

pala je vrijednost pesa u posljednjih godinu dana

Macri je javnosti objasnio kako će MMF-ova pomoć “ojačati rast” i pomoći u izbjegavanju kriza kao u prošlosti. “Samo prije nekoliko minuta razgovarao sam s direktoricom MMF-a Christine Lagarde i ona mi je potvrdila da ćemo započeti raditi na aranžmanu”, kazao je Macri u obraćanju naciji.

Podsjetimo, Argentina je 2001. objavila bankrot od 80 milijardi dolara što je rezultiralo potonućem u kaos na ulicama argentinskih gradova. Mjere oporavka koje je potom zahtijevao MMF gurnule su milijune Argentinaca – nekada pripadnika srednje klase – u siromaštvo. Javne financije te južnoameričke države ozbiljno su se zatresle i prije četiri godine.

I dok Macri tvrdi da su argentinske javne financije žrtva zaoštravanja monetarne politike američke središnje banke, analitičari upiru prstom u njega. Naime, Macri – predstavnik desnog centra – dobio je izbore prije tri godine na obećanjima protržišnih reformi i zaustavljanja visoke javne potrošnje iz mandata prethodnice Cristine Fernandez de Kirchner. Za sada je ostvario gotovo ništa od obećanog, a nedostatak reformi samo je produbio argentinske ekonomske probleme.

Komentirajte prvi

New Report

Close