Apple zbog usporavanja iPhonea suočen s tužbama

Kompanija je prošlog tjedna prvi puta priznala ažuriranje softvera/Reuters Kompanija je prošlog tjedna prvi puta priznala ažuriranje softvera/Reuters

Potez kompanije naveo je dio korisnika na nepotreban trošak kupnje novog uređaja čime su dovedeni u zabludu, teza je tužitelja.

Apple je obmanjivao korisnike iPhonea budući da ih nije obavijestio da će usporiti rad uređaja kako bi ublažio problem slabih baterija, tvrdi se u tužbama podnesenim pred više američkih sudova.

Manevar je možda naveo neke od vlasnika iPhonea da u proteklih godinu dana poduzmu nepotrebne korake kako bi riješili problem, tvrdi se u osam tužbi, podnesenih pred sudovima u američkim saveznim državama Kaliforniji, New York i Illinois. Tako su neki od njih u proteklih godinu dana mogli pripisati 'pucanje' aplikacija i spori rad uređaja starijem procesoru i odlučiti se za kupnju novog telefona.

Pritom je pravi razlog problema možda bila slaba baterija koja je mogla biti zamijenjena uz osjetno manji trošak, ističe se u pojedinim tužbama. Cilj je tužitelja objediniti sve predmete u zajedničku tužbu i time potencijalno obuhvatiti milijune vlasnika iPhonea širom SAD-a. Sličan je postupak u ponedjeljak pokrenut i pred sudom u Izraelu, piše list Haretz. U Appleu nisu odgovorili na Reutersov upit da komentiraju podnošenje tužbi.

Prošlog su tjedna prvi puta priznali da su ažuriranjem operativnog sustava za iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE i iPhone 7 od prošle godine omogućili "poboljšanu" opskrbu energijom iz hladnih, starih i baterija slabog kapaciteta. Telefoni bez te softverske prilagodbe naglo bi se gasili kako se komponente ne bi 'spržile', dodali su. Priznanje se nadovezalo na analizu Primate Labsa, dobavljača aplikacije za mjerenje rada iPhonea, koja je 18. prosinca pokazala povremeno usporavanje rada uređaja, uz zaključak da je 'krivac' vjerojatno promjena u softveru.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve