Apple postavlja novi rekord u dobiti – 19 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 30. siječanj 2018. u 13:53
Cijena dionice sredinom siječnja dosegla je novu najvišu razinu od 179 dolara/REUTERS

Prognoze odličnih rezultata temelje se na procjenama da je najskuplji iPhone X bio najprodavaniji model mobitela prošlog Božića.

Tržišni uspjeh najnovijeg i najskupljeg modela iPhonea rezultirat će novim Appleovim rekordom što se tiče dobiti, očekuju analitičari.

Američki tehnološki div prekosutra će predstaviti poslovne rezultate za četvrto tromjesečje prošle godine, odnsno njegovo prvo fiskalno tromjesečje. Već tradicionalno radi se o najboljih tri mjeseca u godini za ovu kompaniju, pa analitičari očekuju objavu neto dobiti od najmanje 19 milijardi dolara, navodi Financial Times.

Rast prosječne cijene
Time će biti srušen prijašnji rekord od 18 milijardi dolara kvartalne dobiti zabilježen 2015. godine. Analitičari tvrtke Canalys očekuju da je Apple prodao 81 milijun iPhonea proteklog tromjesečja, od čega 29 milijuna iPhonea X, modela s početnom cijenom od 999 dolara. U tom bi slučaju Appleov "admiralski brod" među telefonima postao najprodavaniji mobitel proteklog božićnog "potrošačkog ludila".

 

29 milijuna

iPhone X prodao je Apple proteklog tromjesečja

Prosječna prodaja cijena iPhonea mogla bi time porasti više od stotinu dolara, na 800 dolara. S obzirom da prodaja iPhonea čini dvije trećine Appleovih prihoda, očekuje se da su ukupni prihodi porasli 11 posto na 86 milijardi dolara. U Morgan Stanleyu još su optimističniji: očekuju skok prihoda od 18 posto na 92 milijarde dolara te dobit od 21 milijarde dolara.  Očekivanja analitičara u skladu su s najavama iz vrha kompanije gdje su još u studenom poručili kako očekuju "najbolji kvartal ikada" te povratak dvoznamenkastim stopama rasta prihoda.

Appleov paradoks
Appleova dionica sredinom siječnja dosegla je novu najvišu cijenu ikada od 179 dolara čime je tržišna kapitalizacija prešla 900 milijardi dolara. Potom je ponešto oslabila na trenutnih 171,50 dolara. Međutim, očekivana rekordna dobit nije jamac da će dionica dobiti novo "gorivo" za daljnji rast. Upravo suprotno, ako Apple objavi slabija očekivanja prihoda od siječnja do ožujka – a Wall Street očekuje 66 do 69 milijardi dolara – dogodit će se naizgled paradoksalna situacija da Apple gubi na burzovnoj vrijednosti uz rekordnu dobit.

Mnogo će toga ovisiti kako je Apple prošao u Kini. U Morgan Stanleyu očekuju dvoznamenkasti rast prodaje iPhonea u posljednjem kvartalu dok u Canalyjsu očekuju da lanjski pad ukupne prodaje mobitela u Kini od četiri posto nije zaobišao ni Apple.

Komentirajte prvi

New Report

Close