Apple legalno pretresao torbe trgovcima

Autor: Tomislav Pili , 09. studeni 2015. u 21:59
Pretresi pri svakom izlasku/Reuters

Zaposlenici u trgovinama tužili kompaniju koja je htjela spriječiti krađe uređaja.

Zaposlenici Appleovih trgovina izgubili su parnicu protiv svog poslodavca koji im je pretresao torbe pri napuštanju radnog mjesta.

Naime, iza tužbe su stajali sadašnji i bivši zaposlenici u trgovinama koji su tvrdili da su bili izloženi ponižavajućem pretresu pri izlasku iz trgovina s namjerom da se utvrdi jesu li štogod ukrali. Pretresi su obavljani svaki puta kada bi trgovci napuštali trgovinu, pa i zbog pauze za ručak. Prema navodima Reutersa, dio zaposlenika obratio se izravno samom izvršnom direktoru kompanije Timu Cooku upozoravajući ga na praksu Appleovih zaštitara. Međutim, sud u San Franciscu pod predsjedanjem suca Williama Alsupa nije vidio ništa sporno u Appleovim sigurnosnim protokolima.

Štoviše, mišljenja je sudac, nitko nije sprečavao trgovce da na posao dolaze bez torbi. Naime, ni jedan od tužitelja nije dokazao da je imao posebnu potrebu dolaziti na posao s torbom, stoji u obrazloženju presude. "Umjesto zabrane radnicima da unose torbe i osobne Apple uređaje u trgovinu, kompanija je primijenila umjereni pristup sprečavanja krađe i ponudio radnicima opciju da unijete torbe budu pretražene nakon izlaska iz trgovine", napisao je u obrazloženju sudac Alsup. Appleova glasnogovornica odbila je komentirati presudu, navodi Reuters. Odvjetnik radnika izrazio je razočaranje i najavio žalbu.

Komentirajte prvi

New Report

Close