Amerika uvela nove carine Kini

Autor: Poslovni dnevnik , 23. kolovoz 2018. u 22:00
Trgovinski rat nešto više šteti Kini/GettyImages

Nova eskalacija tek slijedi jer Washington ovoga tjedna razmatra prijedlog o carinjenju kineskog izvoza od 200 milijardi dolara.

Ogorčeni trgovinski rat između SAD-a i Kine eskalirao je u četvrtak, nakon što su dva najveća svjetska gospodarstva međusobno uvela nove kaznene uvozne carine od 25 posto na 16 milijardi dolara vrijedan uvoz. 

Tužba i WTO-u
Američke carinske vlasti potvrdile su na svojoj internetskoj stranici da u četvrtak počinju naplaćivati dodatnu carinu od 25 posto na 279 proizvodnih kategorija koje se uvoze iz Kine. 

Kineska državna novinska agencija Xinhua objavila je potom da će Peking sa svoje strane uvesti odgovarajuće carine, kako je ranije planirao.

Najnovija runda carina znači da je vrijednost robe koju međusobno SAD i Kina ocarinjuju od početka srpnja dosegnula 50 milijardi dolara sa svake strane, što je pojačalo rizike za globalni gospodarski rast. Kinesko ministarstvo trgovine potom je objavilo da je prisiljeno nastaviti uzvraćati. Kina će i podnijeti pritužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zbog ovog američkog poteza.

Izravan utjecaj
Washington od sada carini i proizvode poput poluvodiča, plastike, kemikalija i željezničke opreme. Kineska lista ocarinjenih američkih proizvoda sadrži njih 333, u širokom rasponu od ugljena, goriva, čeličnih proizvoda, autobusa i medicinske opreme. Ekonomisti procjenjuju da carinjenje svakih 100 milijardi dolara vrijednog uvoza dovodi do smanjivanja globalne trgovine za otprilike 0,5 posto.

Izravan utjecaj na kineski gospodarski rast pritom procjenjuju ove godine od 0,1 do 0,3 postotna boda te nešto manje za SAD, no upozoravaju da će negativni utjecaj carina iduće godine biti veći, zajedno s kolateralnim štetama za oba gospodarstva i kompanije koje su povezane s kineskim globalnim opskrbnim lancima. No, daljnja eskalacija tek predstoji. Washington će ovoga tjedna razmatrati i prijedlog carinjenja dodatnih 200 milijardi dolara vrijedne kineske robe.

Nedavno je Trump zaprijetio uvođenjem carina na sav kineski uvoz od 500 milijardi dolara ako Peking se pristane na znatne promjene u zaštiti intelektualnog vlasništva, subvencijskih programa za industriju te ne počne kupovati više američke robe.

Komentirajte prvi

New Report

Close