Američki Kongres priprema ‘zakon o bitcoinu’ koji će uvesti stroži nadzor

Autor: Tomislav Pili , 20. veljača 2018. u 14:29
Francuska i Njemačka žele da kriptovalute budu na dnevnom redu sastanka G20/REUTERS

Trgovanje kriptovalutama bit će slično regulirano kao i trgovanje dionicama.

Potaknuto globalnim ulagačkim "ludilom" za bitcoinom, američko zakonodavno tijelo razmatra novi regulatorni okvir koji će uvesti stroži nadzor na saveznoj razini, nekoliko je zastupnika kazalo Reutersu.

Obje stranke u Senatu i Zastupničkom domu, republikanci i demokrati, slažu se kako bi regulativa trebala razriješiti probleme i rizike koje virtualne valute predstavljaju za ulagače i financijski sustav.

"Neupitna je činjenica da postoji potreba za regulatornim okvirom", izjavio je republikanski senator Mike Rounds, član Odbora za banke.

 

50 posto

oslabila je cijena bitcoina tijekom ove godine

Kriptovalute su trenutno u regulatornoj "sivoj zoni" između dva financijska regulatora, ministarstva financija, središnje banke i saveznih država. Glavnina zabrinutosti zakonodavaca fokusirana je na špekulativno trgovanje i investiranje u kriptovalute.

Prema mišljenju dijela kongresnika, trgovina kriptovalutama bi stoga trebala biti regulirana kao trgovina dionicama. Regulatori diljem svijeta upozoravaju da se kriptovalute mogu koristiti za pranje novca i financiranje terorizma te narušavanje povjerenja u financijski sustav.

Njemačka i Francuska žele da se rasprava o kriptovalutama nađe na dnevnom redu nadolazećeg sastanka skupine G20. 

Komentirajte prvi

New Report

Close