Albanci prijete i ratom ako netko ‘dirne’ spomenik u Preševu

Autor: Agencija VLM , 16. siječanj 2013. u 09:51
Ivica Dačić (Epa)

Mediji u Srbiji podsjećaju kako je istekao rok koji je srpske vlast dala preševskim Albancima da sami uklone spomenik poginulim pripadnicima OVPMB u središtu Preševa ili će ga ukloniti vlast…

Mediji u Srbiji podsjećaju kako je istekao rok koji je srpske vlast dala preševskim Albancima da sami uklone spomenik poginulim pripadnicima OVPMB u središtu Preševa ili će ga ukloniti vlast jer, kako je najavio premijer Dačić, 17. siječnja spomenik ne smije biti na tom mjestu jer neće ići na nastavak dijaloga s Prištinom za kada je u Bruxellesu zakazan taj susret.

Zastupnici Skupštine Kosova, Redžep Seljimi i Nait Hasani izjavili su sinoć kako je "moguće da će doći do oružanih sukoba ako institucije Srbije silom budu uklonile spomenik u centru Preševa". Seljimi, koji je zastupnik pokreta Samoopredjeljenje i jedan od najpoznatijih zapovjednika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, rekao je za prištinsku televiziju Kohavizion da situacija u Preševskoj dolini može eskalirati ako se "dirne" u spomenik OVPMB. 'Napad Srbije na spomenik je napad na Albance. Ne kažem, niti pozivam na mobilizaciju, ali skrećem pozornost da situacija može eskalirati, kažem, može doći do rata', rekao je Seljimi dodajući kako oni "koji isključuju rat da bi se zaštitili Albanci, griješe".

'Spremni smo njihova prava štititi i ratom. Ići ćemo braniti Albance ako se dirne u spomenik', rekao je Nait Hasani. U jučerašnjoj izjavi, premijer Kosova Hashim Thaci pozvao je preševske Albance neka spor oko spomenika riješe dijalogom sa srpskim vlastima.

Komentirajte prvi

New Report

Close