Akviziteri iz Srbije preselili poslovanje na grčke plaže

Autor: Poslovni dnevnik , 02. srpanj 2019. u 13:40
Bez registracije tvrtke u Grčkoj riječ je o prodaji na crno, ali inspekcija ne reagira PD

Protuzakonito nude nekvalitetne proizvode srpskim turistima i to po visokim cijenama.

Zajedno sa srpskim turistima u popularna ljetovališta u Grčkoj preselili su se i akviziteri i predstavnici raznih tvrtki. Umjesto da pozivaju na večere i prezentacije u restoranima u Srbiji, sada svoju robu nude na grčkim plažama gdje je najviše srpskih gostiju, piše Politika. Način poslovanja je isti, nude se nekvalitetni proizvodi, masažeri, prekrivači, dodaci prehrani, kreme, i to po vrlo visokim cijenama, na 24 rate i uz uvjeravanje da je riječ o jedinstvenoj ponudi. Jedna Kragujevčanka tako je pristala na kupovinu, a onda se predomislila i odlučila prijaviti slučaj uredu Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) i upozoriti građane na te trgovce.

Kupila je masažer za stopala po cijeni od 106.000 dinara (oko 6632 kuna), dala predujam od 2000 dinara i ugovor potpisala na prezentaciji organiziranoj u jednoj grčkoj taverni. Prema broju ugovora, kojih je bilo 35, jasno je da nije bila jedina koja je nasjela na prijevaru, a trebala je masažer za stopala sljedeće dvije godine plaćati oko 4300 dinara mjesečno, objašnjava Politika. “Prošle turističke sezone to je počelo, a sada se znatno proširilo, i sve je više sličnih primjera koji do nas stižu iz grčkih ljetovališta. Način na koji akviziteri rade vrlo je problematičan”, kaže Zoran Nikolić, potpredsjednik NOPS-a. On dodaje da zabrinjava i to što tvrtke koje sklapaju ugovore u drugoj državi krše zakon.

“Potpuno je zabranjeno poslovati na taj način, osim ako ne postoji registrirano predstavništvo u toj zemlji. Ne vjerujemo da bilo koja tvrtka koja je registrirana u Srbiji ima dozvolu za rad u Grčkoj. Ovo je posao za inspekciju u Grčkoj, jer ovakva djelatnost predstavlja rad na crno”, kaže Nikolić.

Inače, jasno je da su umirovljenici glavna ciljna grupa akvizitera, koji nude robu široke potrošnje i sumnjive kvalitete, koristeći njihovu neinformiranost ili loše materijalno stanje kako bi im na više rata, najčešće i do dvije godine, prodali navodno skupu robu koju inače ne bi mogli nabaviti.

Godišnje prosječno više od 800.000 umirovljenika ima administrativnu zabranu raspolaganja svojim sredstvima.

Komentirajte prvi

New Report

Close