Air Serbia ima prevelike troškove i ovisna je o državnim subvencijama

Autor: Poslovni dnevnik , 08. svibanj 2017. u 22:00
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

I samom Etihadu ne cvjetaju ruže jer se njihov plan kupovine prijevoznika u problemima i postavljanja na noge pokazao neuspješnim.

U ožujku je srpski nacionalni zračni prijevoznik Air Serbia ukinuo liniju za Istanbul, a nedavno je najavljeno da se zbog smanjenja troškova u listopadu ukida i linija za Abu Dhabi, prva nova liniju uvedena nakon uspostave strateškog partnerstva JAT-a i Etihada 2013. godine.

Kako se navodi u priopćenju Air Serbije, to će omogućiti da se zrakoplov A319, angažiran na ruti za Abu Dhabi iskoristi na kraćim linijama i tako optimizira svoje prihode. Također, zračni prijevoznik u kojem država ima 51 posto dionica, a Etihad 49 posto, u uskotrupne avione A319 i A320 ubacit će uža sjedišta i "tako povećati kapacitete i iskorištenost zrakoplova". Prema riječima ekonomiste Dragovana Milićevića, očito je da je Air Serbia preuzela defanzivnu poslovnu strategiju smanjenja troškova, umjesto povećanja prihoda, piše Danas.

Uzori JAT i Croatia Airlines
"Kompanija ne može održati političku priču o povećanju linija, Americi, Kini… Air Serbia ima velike troškove, samo varijabilni troškovi u 2015. godini iznosili su 78 posto.  S druge strane, fiksni troškovi kompanije su 7,5 milijardi dinara.  Godine 2015. kompaniji su bili potrebni prihodi od 100 milijardi dinara da bi bila na nuli, ako izuzmemo donaciju države", objašnjava Milićević. Državne subvencije, prema ugovoru Srbije s Etihadom, završavaju početkom 2018. a konzultant za investicije Mahmud Bušatlija smatra da je upravo to razlog reorganizacije Air Serbije i ukidanja linija. "Više nema subvencija pa se sada mora voditi računa o troškovima. Inače Etihad je zadržao tu liniju, a Air Serbiji je ostalo da dovoze putnike iz regije do Beograda odakle će ih oni prevoziti i uzimati profit", smatra Bušatlija.

 

70 milijuna

eura iznosile su države subvencije Air Serbiji 2014. godine

Prema njegovim riječima, i samom Etihadu ne cvjetaju ruže, jer se njihov plan kupovine prijevoznika u problemima i postavljanja na noge pokazao neuspješnim. U Srbiji, budući da je upitno uspješno poslovanje bez državne pomoći, Milićević ističe da je učinjeno jedino što je moguće, a to je smanjenje troškova. "Air Serbia može poslovati i bez subvencija, kao što je to mogao JAT ili kao što može Croatia Airlines. Ostaje pitanje i koliko se može oduprijeti konkurenciji, prije svega niskotarifnim kompanijama. Ali, tu je i pitanje linije za New York, Dajte da vidimo kolika je doista cijena prodanih karata sa svim popustima i kolika je popunjenost letjelica.  Čini mi se da ovdje nema dovoljno putnika za te letove", smatra Milićević, dodajući da je i pitanje kako će sve to funkcionirati ako dođe do povećanja cijene nafte. 

New York neprofitabilan
Da linija za New York neće biti profitabilna, i to tri godine, nagovijestio je i premijer Srbije Aleksandar Vučić prije godinu dana. Inače, prihodi od subvencija i donacija Air Serbije 2015. iznose gotovo šest milijardi dinara ili 49 milijuna eura, dok je država 2014. pomogla sa 8,4 milijarde dinara ili 70 milijuna eura. Air Serbia je 2014. ostvarila neto dobit od 2,7 milijuna eura, a 2015. oko 3,9 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close