6 hrvatskih tvrtki na najvećem svjetskom sajmu vojne i obrambene industrije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. veljača 2019. u 11:29
Foto: Reuters

Potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš istaknuo je da su uz godišnji izvoz veći od 100 milijuna eura, tvrtke hrvatske obrambene industrije poznate kao provjereni dobavljači s proizvodima visoke kvalitete.

Na najvećem svjetskom sajmu vojne i obrambene industrije i tehnologije 'Idex 2019.', koji se od 17. do 21. veljače održava u Abu Dhabiju, nastupa i nekoliko hrvatskih tvrtki, a jedna od novosti sajma je da se sve više izlažu proizvodi s dvojnom namjenom, koji se mogu koristiti i u civilne i u vojne svrhe, izvijestili su u ponedjeljak iz HGK.

U Abu Dhabiju u organizaciji HGK izlažu hrvatske tvrtke Šestan Busch, Galeb, Agencija Alan, DOK-ING, Odjeća i Čateks.

Potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš istaknuo je da su uz godišnji izvoz veći od 100 milijuna eura, tvrtke hrvatske obrambene industrije poznate kao provjereni dobavljači s proizvodima visoke kvalitete.

"Uvoz robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava smanjen je sa 70 milijuna eura u 2016. godini na 27 milijuna eura u 2017. godini. Nedavno su 34 domaća proizvođača potpisala ugovore o nabavi vojne opreme za hrvatske obrambene snage u vrijednosti od 314 milijuna kuna. To dovoljno govori o kvaliteti i standardima koje su naši proizvođači dosegli“, rekao je Radoš.

Povodom nastupa na spomenutom sajmu Subeije Kalo, direktor prodaje i unaprjeđenja poslovanja DOK-ING-a, tvrtke koja razvija i proizvodi robotizirane sustave posebnih namjena primarno za razminiranje, vatrogastvo i rudarstvo, naglasio je da su sajmovi važan kanal upoznavanja potencijalnih kupaca o proizvodima, dodavši da je posljednji proizvod koji su razvili premijerno prikazan lani na sajmu u Parizu.

"Radi se o robotskom sustavu za razminiravanje, čija su mala težina i dimenzije idealni za teško pristupačne terene,“ rekao je Kalo, naglasivši da su toj tvrtki posljednjih nekoliko godina najjača izvozna tržišta upravo zemlje Bliskog Istoka, uz SAD i južnu Afriku.

Iz tvrtke Šestan-Busch navode da su već prisutni u 70 zemalja svijeta, a planiraju širenje u Afriku, Kanadu, Japan i skandinavske zemlje. Dnevno proizvedu oko tisuću komada kaciga za vojsku i policiju, no napominju da se i oni prema zahtjevima tržišta usmjeravaju i na proizvode dvojne namjene.

"U početku smo bili isključivo 'vojni' proizvođač, no zahtjevi tržišta se mijenjaju, pa se moramo mijenjati i mi. Naime, vojna će se oprema sve više morati prilagođavati primjeni u civilnoj zaštiti, kao što je proizvodnja kaciga za industrijsku zaštitu, zaštitu i spašavanje, hitnu medicinu ili policijske anti-riot snage,“ naveo je direktor tvrtke Šestan-Busch Alojzije Šestan, čiji je novi projekt razvoja multifunkcionalne zaštitne kacige sufinanciran sredstvima EU.

S druge strane, direktor Čateksa Davor Sabolić naglasio je da su lani izvezli proizvoda u vrijednosti od 70 milijuna kuna, dakle 75 posto proizvodnje.

"Izvoz nam je porastao 23 posto, pa je svaka prilika za internacionalizaciju poslovanja ključna za daljnji rast. Trenutno smo fokusirani na jačanje prisutnosti u nordijskim zemljama, a otvaramo polako i tržišta Latvije, Češke i Poljske. Najviše promoviramo novu maskirnu tkaninu za borbenu odoru", rekao je Davor Sabolić, dodavši da je Čateks u protekle dvije godine u unaprjeđenje proizvodnje i razvoj novih proizvoda uložila više od 6 milijuna kuna.

Idex je jedina međunarodna izložba iz sektora naoružanja i vojne opreme koja se odvija na području regije MENA (Bliski Istok i sjeverna Afrika), gdje se predstavlja najnovija tehnologija vojne industrije i obrane kopna, mora i zraka. Na sajmu se očekuje 1.200 izlagača, 170 službenih delegacija i 105.000 posjetitelja iz više od 60 zemalja.

Komentirajte prvi

New Report

Close