5 mjesta koja će vam platiti da se u njima nastanite

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2019. u 09:00
Foto: Getty Images

Kako bi preokrenuli trend pada broja stanovnika, popunili radna mjesta i potaknuli lokalnu ekonomiju, mnogi svjetski gradovi i općine nude razne pogodnosti doseljenicima.

Borgomezzavalle, Italija

Borgomezzavalle je alpsko selo na samom sjeveru Italije, u blizini švicarske granice. Početkom 2019. njegovo se stanovništvo smanjilo na samo 320 ljudi.

Kako bi privukla nove stanovnike, lokalna vlast svim pridošlicama nudi 1000 eura za svako novorođenče. A svakome tko je spreman započeti posao u mjestu zagarantirano je još 2000 eura bonusa.

Antikitera, Grčka

Broj mještana na ovom grčkom otoku s prekrasnom netaknutom prirodom od dvadesetak četvornih kilometara u Jonskom moru opada već godinama. Većina od četrdesetak stalnih stanovnika živi u jedinom naseljenom mjestu na otoku, Potamosu, a imaju u prosjeku 60 godina. Ne čudi stoga što žele povećati svoju zajednicu mladim snagama.

Mjesna eparhija Grčke pravoslavne crkve odlučila je poduzeti nešto te financirati preseljenje nekoliko mladih obitelji na Antikiteru. Obitelji će dobiti kuću, zemljište i mjesečnu stipendiju u visini od 500 eura, odnosno oko 3700 kuna, koja će im se isplaćivati u prve tri godine života na otoku, piše tportal.

Ponga, Španjolska

Ponga je gradić na sjeverozapadu Španjolske, u pokrajini Asturiji. U mjestu okruženom zelenim planinama živi manje od 800 stanovnika.

Parovi koji se ondje skrase od lokalnih će vlasti dobiti 3200 eura poticaja koje mogu potrošiti kako god žele. Uz to, dobit će 3000 eura za svako novorođenče. Međutim, da biste se kvalificirali za tu velikodušnu nagradu, morat ćete ostati u Pongi najmanje pet godina.

Molise, Italija

Talijanska općina Molise, u kojoj živi velik broj Hrvata, novim stanovnicima nudi 25.000 eura godišnje ako se nasele u neko od njenih sela, iz kojih su se mladi iselili.

U regiji živi oko 2500 ljudi koji govore moliški hrvatski dijalekt, temeljen na štokavskoj ikavici. Od 2014. broj stanovnika se smanjio za 9000, a u devet mjesta koja se nalaze u pokrajini lani nije rođeno nijedno dijete.

Lokalna vlast je objavila da će svako selo s manje od 2000 stanovnika davati 700 eura mjesečno pune tri godine svima koji se dosele na njihovo područje i pokrenu neki obrt ili tvrtku.

Aljaska, SAD

Ako postanete stanovnik bilo kojeg grada u državi Aljaska, dobit ćete dividendu iz posebnog fonda u kojem se skupljaju naknade od istraživanja i eksploatiranja rudnog bogatstva. Morate živjeti na Aljasci najmanje godinu dana. U 2019. godini dividenda iznosi 1606 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close