VIDEO: Zamijenili direktora, a iz laboratorija predstavili psa robota s kojim kreću u prodaju

Autor: Goran Jungvirth , 01. veljača 2020. u 09:00
Foto: YouTube Savage screenshot

Boston Dynamics, tvorac robot-pasa, najavio je novog generalnog direktora i konferenciju za programere pred početak prodaje svojih robota.

Marc Raibert, koji je osnovao tvrtku 1992. godine i obnašao dužnost izvršnog direktora do kraja prošle godine, preuzima ulogu predsjednika uprave, dok Rob Playter, bivši glavni operativni direktor, prelazi na mjesto izvršnog direktora, prenosi The Verge.

Raibert, inženjer veteran, već je dugi niz godina javno lice Boston Dynamics-a i dobro je poznat u konferencijskom krugu po živahnim prezentacijama i još živahnijim havajskim majicama. Raibert je vodio istraživanje i razvoj u kompaniji, koja je krajem prošle godine započela prodaju svog prvog komercijalnog robota tvrtkama, četveronožnog Spota.

Promjena u vodstvu se događa kako bi se tvrtka pripremila za "novu fazu rasta", rekao je Michael Perry, VP poslovnog razvoja tvrtke Boston Dynamics. Trenutno se u SAD-u i inozemstvu koristi samo 100 Spot jedinica.

Uz kadrovske promjene, Boston Dynamics također nudi svoj razvojni paket softvera (SDK) za Spot robota dostupan svim programerima. Prije toga SDK-u su mogli pristupiti samo oni koji su bili prijavljeni u Spotov program ranog usvajanja; sada, sve zainteresirane strane mogu započeti s dizajniranjem novih funkcija za robota.

Zabrinutost građana zbog policijske upotrebe

Boston Dynamics oduvijek je govorio da njegovi strojevi manje rješavaju određene zadatke, a više pružaju modularnu mobilnu platformu. Trenutni korisni dodaci robota uključuju ručicu i 3D skener, a Spot se trenutno testira u raznim ulogama, uključujući industrijsku inspekciju i provođenje zakona. Ovaj posljednji položaj kritizirala je Američka unija za građanske slobode (ACLU), koja kaže kako grupe za provođenje zakona (policija) nisu bile otvorene u vezi s tim kako planiraju koristiti ovu tehnologiju.

Kako bi pokazao nove funkcije za Spot, Boston Dynamics održat će svoju prvu konferenciju za programere u Bostonu ove godine 12. i 13. svibnja. Konferencija se zove Actuate, a uključivat će demonstracije, prezentacije za kupce i radionice.

"Naš je cilj započeti s malim, samo 200 naših kupaca su već dio Programa za rano usvajanje", rekao je Perry. "Uzbuđeni smo što smo dobili zajedno svoje pružatelje senzora, programere softvera i krajnje korisnike kako bi mogli učiti jedni od drugih i učiti od nas."

Kao dio dobro utvrđenog marketinškog dosega Boston Dynamicsa na YouTubeu, kompanija je također iznajmila Spot jedinicu dizajneru Adamu Savageu koji će ju predstavljati i testirati u emisiji godinu dana.

To je zanimljiv razvoj događaja budući da video materijali tvrtkinih robota izazivaju strah i zazir mnogih korisnika. Kako Spot počinje obavljati nove poslove i češće komunicirati s javnošću, Boston Dynamics mora osigurati da njegove kreacije ne budu gledane kao zastrašujuće ili opresivne. Niz videozapisa sa Savageom mogao bi pomoći u ublažavanju Spotovog imagea.

Komentirajte prvi

New Report

Close