Veliki belgijski proizvođač piva mora platiti 200 milijuna eura kazne: Koristili su strategiju kako bi potkopali konkurente

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. svibanj 2019. u 08:16
Foto: Getty Images

Time je kompanija nastojala spriječit jeftiniji uvoz vlastitih brendova iz susjednih zemalja, tumače u Bruxellesu.

Belgijski proizvođač piva Anheuser-Busch InBev (AB InBev) mora platiti Europskoj uniji kaznu od 200 milijuna eura zbog iskorištavanja dominantne tržišne pozicije u Belgiji, priopćila je u ponedjeljak Europska komisija.

Istraga pokrenuta 2016. godine pokazala je da je AB InBev prodavao popularne brendove piva Jupiler i Leffe po višoj cijeni u matičnoj Belgiji nego u Francuskoj i Nizozemskoj gdje se suočava sa žestokom konkurencijom.

Kompanija je koristila nekoliko strategija kako bi potkopala konkurente, navodi Komisija u izvješću. Primjerice, izmijenili su pakiranje pivskih limenki čiji su natpisi tako bili samo na francuskom odnosno na nizozemskom jeziku. To je otežalo njihovu prodaju u Belgiji gdje su oba jezika službena.

Također su ograničili količinu proizvoda koje su prodavali nizozemskim trgovcima ako su procijenili da bi ih mogli preprodavati u Belgiji, tumače u Komisiji.

Time je kompanija nastojala spriječit jeftiniji uvoz vlastitih brendova iz susjednih zemalja, tumače u Bruxellesu.

"Belgijski potrošači plaćali su višu cijenu omiljenog piva zbog AB InBev-ove smišljene strategije ograničavanja prekogranične prodaje između Nizozemske i Belgije”, priopćila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Komisija je snizila kaznu za 15 posto na račun toga što je AB InBev surađivao s istražiteljima i pristao u sljedećih pet godina u Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj objavljivati tražene informacije na pakiranju na nizozemskom i na francuskom jeziku.

Komentirajte prvi

New Report

Close