Varaju nas na kvaliteti proizvoda: Nutella u Austriji ipak kvalitetnija

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2017. u 09:53
Foto: DPA/PIXSELL

Jedno ranije istraživanje pokazalo je da je jedini proizvod bez razlika u kvaliteti bez obzira gde se prodaje Milka čokolada.

Velike kompanije prodaju kvalitetnije prehrambene proizvode u Austriji nego u Mađarskoj, iako bi trebali biti isti, budući da je riječ o istim markama proizvoda, upozorila je mađarska vlada. Do istog zaključka došla je i Slovačka čija je agencija za kvalitetu hrane utvrdila da se proizvodi koji se pod istom markom prodaju u toj zemlji i oni iz trgovina u Njemačkoj i Austriji razlikuju po okusu, izgledu i sastavu.

Kako piše Agrobiz, jedno ranije istraživanje pokazalo je da je jedini proizvod bez razlika u kvaliteti bez obzira gdje se prodaje Milka čokolada.

Mađarska agencija za sigurnost hrane NEBIH ispitala je 24 proizvoda koje međunarodni lanci, kao što su Lidl i Aldi, prodaju i u Mađarskoj i u Austriji. Rezultati su pokazali, uz ostalo, da je mađarska verzija napolitanki Manner manje hrskava i da se Nutella iz mađarskih trgovina teže maže od one iz austrijskih.

"Bio sam zaprepašten nakon čitanja ovog kratkog izvještaja", kazao je na konferenciji za novinare 16. veljače Janos Lazar, ministar koji vodi ured premijera Viktora Orbana, i dodao: "Mislim da je to najveći skandal u posljednje vrijeme".

Lazar je najavio kako će mađarska vlada započeti testiranje velikog broja proizvoda koji se prodaju u Mađarskoj ali nije precizirao što će sve Budimpešta poduzeti. Istodobno Mađarska nije jedina koja je zabrinuta.

Naime, slovačka agencija za kvalitetu hrane upozorila je kako je utvrdila razlike u okusu, izgledu i sastavu kod desetak proizvoda koji se prodaju pod istom markom u Slovačkoj, Njemačkoj i Austriji.

Nove analize državne veterinarske službe (ŠVPS) slovačkog ministarstva poljoprivrede otkrile su da kod polovice testiranih prehrambenih proizvoda postoje značajne razlike u sastavu, prenijeli su slovački mediji. 

Ministrica poljoprivrede rekla je da će to pitanje postaviti na razini EU.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nuttela nemoze biti kvalitetan obrok bilo gdje da se proizvodi.

Vaš link …

Drugo, to je jedan od najkaloricnijih obroka koji postoji.

New Report

Close