Tvrtke koje dominiraju zadnjih 20 godina američkim tržištem

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2015. u 10:40
Foto: Reuters

Kažu da se mnogo toga promijenilo u ekonomiji u zadnjih 20 godina, no nešto je ostalo nepromijenjeno, a to su tvrtke koje već dva desetljeća uspijevaju zadržati vodeće pozicije na ekonomskom tržištu.

Lista najvrijednijih tvrtki prema Fortune 500, od 1995. godine do danas, nije se puno toga promijenila. Od 1995. do 2015. godine industrijski divovi poput General Motorsa i dalje dominiraju tržištem, a četvrti na tadašnjoj (1995.) listi Walmart dokaz je da i tvrtke koje prodaju proizvode mogu biti jednako uspješne i profitabilne kao i tvornice koje ih proizvode.

Prema listi Fortunea 500 iz 2015. godine, američkog industrijskog konglomerata General Electric prestigao je Microsoft Office, na što je zasigurno utjecala povećana prodaja osobnih novi tehnologija kao što su laptopi i tableti.

Rast je naftne indutrije, u posljednjih deset godina, gurnuo Exxon Mobil Xom na prvo mjesto. Naftne i uljne korporacije na vrhu su već posljednjih sedam godina, dok je Apple uspio zadržati istu poziciju kao i tada. Budući da živimo u svijetu u kojemu dominiraju smartphonei, aplikacije i druge tehnologije, Apple se može “penjati” samo prema gore.

Komentirajte prvi

New Report

Close