Tescov propust srozao cijenu dionice

Autor: Poslovni dnevnik , 22. rujan 2014. u 22:01
Dionice Tesca su u ponedjeljak pretrpjele pad od čak 12 posto

Kompanija je pokrenula internu istragu, a četiri direktora navodno su odmah otpuštena.

Čak 12 posto srozala se u ponedjeljak cijena dionice najvećeg britanskog maloprodajnog lanca Tesco.

"Brutalan" pad uslijedio je kao reakcija na obavijest kojom je kompanije priznala da su kolovoške procjene rezultata njezina poslovanja u prvom ovogodišnjem polugodištu bile potpuno pogrešne. Drugim riječima, Tesco je srezao prognoze prema kojima je rast dobiti u spomenutom  razdoblju iznosio čak 23 posto, ondosno 250 milijuna funti. Objašnjenje da je riječ o računovodstvenom propustu očito se nije previše dojmila trgovce na burzama.

 

250milijuna

funti rast je polugodišnje dobiti koju su u Tescou najavili u kolovozu

"Otkrili smo previsoku procjenu očekivane dobiti u polugodišnjem razdoblju, čiji uzrok leži u prvom redu u ubrzanom priznanju prihoda od trgovanja i odgođenom zbrajanju troškova, i dalje nastojimo utvrditi razmjere tih problema i njihov mogući utjecaj na godišnje rezultate", stoji u kompanijskom priopćenju .Vodstvo Tesca naknadno je u ponedjeljak objavilo da je zatražilo internu istragu kako bi se utvrdilo tko je zapravo kriv za ovaj skandal. Četiri direktora navodno su odmah otpuštena, a moguće su i nove smjene, doznaju svjetski mediji.

Osim toga, britanska je kompanija zatražila od Deloittea neovisnu i sveobuhvatnu reviziju i tijesno surađuju s vanjskim pravnim savjetnicima, odvjetničkom kompanijom Freshfields. Revizorske usluge inače za njih obavlja PricewaterhouseCoopers.Tescov izvršni direktor Dave Lewis, koji je na čelno  britanske kompanije došao početkom mjeseca, poručio je da će grupa "poslovati pošteno i transparentno te da će njezino vodstvo poduzeti odlučne mjere kad se kristaliziraju rezultati pokrenute istrage". Inače, Lewsiov prethodnik Philip Clarke podnio je ostavku jer nije uspio poboljšati poslovne rezultate Tesca mjerama "teškim" čak  milijardu funti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close