Telenor i TeliaSonera udružuju poslovanje u Danskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. prosinac 2014. u 10:19
Arhivska fotografija: Davor Puklavec / Pixsell

Nordijski telekomunikacijski operateri Telenor i TeliaSonera izvijestili su u srijedu da će udružiti svoje operacije u Danskoj.

Nordijski telekomunikacijski operateri Telenor i TeliaSonera izvijestili su u srijedu da će udružiti svoje operacije u Danskoj kako bi smanjili troškove poslovanja u toj zemlji za otprilike 130 milijuna dolara godišnje.

Cijena dionice Telenora porasla je jutros na europskim burzama više od 2, a TeliaSonere 1,5 posto.

Norveška kompanija Telenor i švedska TeliaSonera, koje su se pokušale spojiti još prije 10-ak godina, postigle su sporazum o udruživanju njihovih operacija u Danskoj u zajedničku tvrtku u kojoj će svaka od njih imati po 50 posto vlasništva.

Na taj način postigle bi do 2019. uštede u poslovanju od oko 130 milijuna dolara godišnje na danskom tržištu, na kojemu će zajednički držati udjel od oko 40 posto.

"Potreba za konsolidacijom na danskom telekomunikacijskom tržištu vidljiva je već neko vrijeme jer su operateri suočeni s pritiskom na prihode i profitabilnost, što ograničava prostor za investicije i inovacije", poručio je Telenor.

Taj sporazum, prvi te vrste između Telenora i TeliaSonere, stavit će njihovu zajedničku tvrtku u Danskoj rame uz rame s TDC-om, vodećim telekom operaterom na tamošnjem tržištu.

"To je pozitivno za oba operatera. Dansko je tržište vrlo konkurentno, a sada će njihova kompanija postati veliki igrač s kritičnim obujmom", kaže Inge Heydon, analitičarka u fondu Sentat Asset Management.

Sporazum između Telenora i TeliaSonere treba još odobriti Europska komisija. A ovoga je tjedna norveški regulator blokirao pokušaj TeliaSonere da preuzme norvešku podružnicu Tele2 zbog zabrinutosti da bi taj sporazum vodio povećanju cijena i smanjenju kvalitete, s obzirom da bi na tamošnjem tržištu ostala samo dva jaka operatera.

Komentirajte prvi

New Report

Close