Tajni program Googlea zove se Waymo

Autor: Tomislav Pili , 14. prosinac 2016. u 21:59
Predsjednik Alphabeta Eric Schmidt/REUTERS

Alphabet u posebnu tvrtku izdvojio poslovanje s tehnologijom za autonomna vozila.

Američka tehnološka kompanija Alphabet izdvojila je u posebnu kompaniju poslovanje s tehnologijom za autonomna vozila i sprema se na partnerstvo s Fiatom.

Nova tvrtka se zove Waymo, a skriva značenje "Novi korak naprijed u mobilnosti", izjavio je novinarima izvršni direktor John Krafcik. Naime, Alphabet, odnosno ranije Google, na razvoju autonomnih vozila radi već šest godina pod kodnim imenom "Google X", a Waymo je nastao iz te istraživačke faze.

Kako piše Reuters, iako to nije jasno naglašeno, osnivanje Wayma signalizira kako Alphabet namjerava unovčiti godine istraživanja i razvoja u sklopu utrke među tehnološkim kompanijama poput Ubera i Applea tko će prvi predstaviti komercijalno spremnu tehnologiju za autonomna vozila. "Ovo je indikacija zrelosti naše tehnologije. Možemo zamisliti da se koristi u cijelom nizu područja", izjavio je Krafcik. Prema navodima upućenih izvora Bloomberga, Waymo namjerava s Fiat Chryslerom pokrenuti uslugu dijeljenja vožnji ugrađujući svoju tehnologiju u njihova vozila. Usluga bi trebala biti pokrenuta do kraja 2017. godine. Prema mišljenju stručnjaka, takav poslovni model ima velik potencijal. 

Komentirajte prvi

New Report

Close