Švedska istražuje Ericsson

DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Širi se istraga o podmićivanju.

Švedsko državno tužilaštvo otvorilo je istragu protiv proizvođača opreme za mobilne mreže Ericssona zbog sumnje u podmićivanje, nadovezujući se na slučaj u Sjedinjenim Državama, objavio je dnevnik Dagens Industri. Glasnogovornik tužilaštva potvrdio je za Reuters otvaranje preliminarne istrage, ali nije navodio pojedinosti.

 

1,1milijardu

dolara švedska kompanija mora platiti u nagodbi s američkim institucijama

Glasnogovornica Ericssona odbila je komentirati informaciju o istrazi. Početkom mjeseca kompanija je pristala platiti više od milijardu dolara u sklopu nagodbe s američkim vlastima kojom je zaključena istraga o mogućem podmićivanju državnih dužnosnika. Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) i ministarstvo pravosuđa pokrenuli su istragu protiv Ericssona zbog sumnje da je kršio američki zakon o koruptivnim praksama u inozemstvu. Istraga je obuhvatila razdoblje završno s prvom tromjesečjem 2017. godine a pokazala je da je Ericsson prekršio svoj kodeks poslovne etike i američki zakon o koruptivnoj praksi u Kini, Džibutiju, Indoneziji, Kuvajtu i Vijetnamu.

Švedska tehnološka kompanija obavezala se u sklopu nagodbe platiti 520 milijuna dolara kazne američkom ministarstvu pravosuđa. Dodatnih 540 milijuna dolara moraju platiti SEC-u. Dagens Industri izvijestio je krajem prošloga tjedna da je odjel za borbu protiv korupcije švedskog državnog tužilaštva pomogao u američkoj istrazi. Na temelju otkrivenih informacija odlučili su pokrenuti vlastitu preliminarnu istragu, piše taj švedski list.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve