Sony ostvario dobit od 1,68 milijardi dolara ponajviše zahvaljujući prodaji videoigara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2016. u 10:55
Foto: Reuters

Operativna dobit te kompanije u razdoblju od listopada do kraja prosinaca 2015. godine porasla je za 11 posto u odnosu na godinu ranije.

Japanska elektronička kompanija Sony izvijestila je u petak o operativnoj dobiti od 1,68 milijardi dolara u zadnjem lanjskom tromjesečju, što je više od očekivanja analitičara, a rezultat je bolje prodaje videoigara i smanjenja troškova.

Operativna dobit te kompanije u razdoblju od listopada do kraja prosinaca 2015. godine porasla je za 11 posto u odnosu na godinu ranije, na 202,1 milijardu jena odnosno 1,68 milijardi dolara. Time je premašila procjenu osam analitičara za Thomson Reuters od 175 milijardi jena. 

Smanjenje troškova, kao i snažna prodaja PlayStation 4 igara  i slikovnih senzora koji se koriste u pametnim telefonima, pomogli su tom japanskom proizvođaču da preokrene poslovanje tijekom proteklih godinu dana.

Ipak, Sony po zaradi zaostaje za Appleom i Samsung Electronicsom, kao i jeftinijim azijskim proizvođačima potrošačke elektronike – pametnih telefona i TV-a.

Zabrinutost zbog slabije prodaje Appleovih iPhonea i usporavanja na kineskom mobilnom tržištu spustila je u posljednjih nekoliko tjedana cijene dionica  Sonya. Trenutno se njima trguje post  2.523 jena, što je oko 16 posto manje nego početkom godine.

Sony je izvijestio da mu je prodaja uređaja u zadnjem lanjskom tromjesečju pala za 13 posto u odnosu na godinu ranije. Kompanija je zadržala procjenu rasta operativne dobiti za cijelu godinu od 320 milijardi jena, nakon godine ranije zabilježenih 68,5 milijardi jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close