Slovenski mediji: Od krize u Savi Re profitirat će Adris

Autor: Božica Babić , 09. kolovoz 2016. u 22:01
Zgrada od 5,5 mil. eura izvor spora

Ratuju Uprava i nadzornici, država izgubila kontrolu nad društvom koje Adris želi u vlasništvo.

Adris bi jedini mogao profitirati iz višetjednih previranja nastalih između Uprave slovenskog društva Sava Re koju vodi Zvonko Ivanušič i Nadzornog odbora kojim predsjeda Branko Tomažič, zaključuju u poslovnom dnevniku Finance. Ključni predmet sporenja je cijena plaćena za poslovni objekt nazvan ACH.

Riječ je, navode, o 5,5 milijuna eura, što je previše za lokaciju i sam objekt. I dok Ivanušić u svom očitovanju skupštini dioničara sazvanoj za 30. kolovoza tvrdi kako je četvorni metar kupljen po 1100 eura, dok je istodobno prosječna cijena sličnih nekretnina u Ljubljani iznosila 1400 eura za kvadrat, Tomažič ističe da će o toj problematici javno progovoriti tek nakon što bude gotova analiza čiju su izradu nadzornici naručili od mjerodavnih konzultantskih tvrtki. Većinski vlasnik Save je slovenska država, a lokalni mediji upozoravaju da je zapravo vlasnik "izgubio kontrolu nad društvom Sava Re". Upravu i nadzornike prozivaju zbog "moralnog hazarda" i poigravanja s vlasništvom i novcem poreznih obveznika.

Čak ističu da je Tomažič suočen i s osobnim bankrotom te da takvoj osobi definitivno nije mjesto biti u nadzornom odboru.  Adris je dosad u svoj portfelj stavio 21,15% dionica Save s pravom glasa, a krajem lipnja od Slovenske agencije za nadzor tržišta osiguranja zatražili su dozvolu za kupnju još dionica. U Adrisu ne skrivaju ambiciju za akvizicijama kako bi Croatia osiguranje postalo lider u regiji i za tu namjenu su izdvojili gotovo milijardu kuna. Novca i strpljenja imaju, pa se, tek neslužbeno, na toj adresi može čuti kako   planiraju postati vlasnikom Save za tri-četiri godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close