Slovenci spašavaju Cimos pregovorima za poslove

Autor: Marija Brnić , 02. ožujak 2017. u 22:01
Godinu dana izgubljeno je u pregovorima s talijanskim fondom Palladio Finanziaria

Nakon odustajanja talijanskog kupca i austrijska Heta naplatila 2 mil. eura mjenica.

S najviše državne razine Slovenija nastoji očuvati poslovanje Cimosa, pa su se nakon objave informacija da je austrijska Heta Asset Resolution unovčila Cimosove mjenice u visini 2 milijuna eura, uprava i predstavnici Slovenskog državnog holdinga uputili u Njemačku pregovarati s glavnim proizvođačima automobila da nastave surađivati.

Slovenija, koja je i većinski vlasnik Cimosa, želi do nalaska novog investitora i restrukturiranja kompanije, osigurati da tvrtka ne bankrotira.  Nakon što je slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivavšek i sam ocijenio da se talijanski fond Palladio Finanziaria, s kojim su oko preuzimanja Cimosa pregovarali gotovo godinu dana, pokazao nepouzdanim, slovenski mediji špekuliraju i kako je Hetin potez samo nastojanje pojedinih interesnih skupina, da se tvrtku gurne u stečaj, iz kojeg bi konkurenti preuzeli pogone, a neki drugi nekretnine.

Cimosove ukupne financijske obveze dosežu 160 milijuna eura, a s Hetom se, izvještavaju Slovenci, vode pregovori oko duga po ugovoru za leasing opreme vrijednom 30 mil. eura. Iz činjenice da nije povučena oprema, iščitava se da je i njima u interesu opstanak proizvodnje. U Hrvatskoj, u kojoj Cimos ima 1200 zaposlenih, pomno prate razvoj događaja, no, iz vladinih krugova ključnim za našu poziciju drže dogovore postignute između hrvatske i slovenske vlade oko rješavanja starih dugovanja Cimosa za kredit Riječke banke, koja su dosegla 46 milijuna eura. U interesu obje zemlje je, da se nastavi proizvodnja i riješe sva otvorena pitanja oko Cimosa.  

Komentirajte prvi

New Report

Close